Az Opus a 2024. február 29-i napon aukció (Aukció) keretében sajátrészvényeket fog vásárolni összességében legfeljebb 2 milliárd forint ellenértékért úgy, hogy a részvényenkénti vásárlási ár nem térhet el az előző tőzsdei nap záró árától 30 százalékkal nagyobb mértékben és részvényenként nem haladhatja meg a 2022. évi konszolidált beszámoló alapján számított egy részvényre jutó saját tőke értékét, azaz a 489 forintot – jelentette a társaság a Budapesti Értéktőzsde honlapján.

Hungarian BUX Companies
The logo of Opus is seen on a screen of a smartphone in front of a hungarian flag. It is part of the BUX, the major index of Hungary. Opus primarily works on management and trusteeship of companies with different profiles as a financial investor in holding structure. (Photo by Alexander Pohl/NurPhoto) (Photo by Alexander Pohl / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: AFP / Shutterstock

Az Aukció keretében a társaság olyan mértékig fogad el ajánlatot, hogy a saját részvények Aukció keretében megszerzésre kerülő részvényekkel együtt számított darabszáma ne haladja meg a vállalat mindenkori alaptőkéjének tíz százalékát és az összes ellenérték ne legyen több mint kétmilliárd forint.

Az aukció lebonyolítása befektetési szolgáltató igénybevételével fog megtörténni. a technikai részleteket a társaság rendkívüli tájékoztatás keretében fogja közzétenni a részvényesek számára. 

Emlékezetes hogy az Opus három hónapon belül megnégyszerezte árfolyamát a pesti tőzsdén, a június eleji 102,5 forintról augusztus közepére 424-ig menetelt a kurzus – onnan azonban valósággal földbe állt, egyetlen nap alatt 124 forintot vesztettek értékükből a papírok. Ezt követően egy konszolidációs időszak következett és az elmúlt hetekben már stabilabban mozgott a társaság árfolyama jellemzően 350 és 360 közötti zárásokat produkált. A mai napot 367 forinton zárta.

A nyári felfutás okairól augusztus elején kérdeztük Árokszállási Zoltánt, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzőjét, aki rámutatott: a felfutás mögött elsősorban a vártnál jobban sikerült negyedévről szóló gyorsjelentés, a sajátrészvény-visszavásárlási program elindítása, illetve a kedvező hitelminősítés megerősítése állhatott.