A magyar bankszektor változatlanul stabil, ez pedig a gazdaság válságállóságát is növeli. Az MBH Befektetési Bank létrejöttével pedig egy újabb magyar tulajdonosi hátterű szereplővel bővül a hazai bankrendszer, erősödik a piaci verseny – jelentette ki Varga Mihály az intézmény megalakulása alkalmából rendezett eseményen.

20230921 EgerKözgazdász vándorgyűlés a Hotel Eger & Park-ban.Fotó: Huszár Márk HM Heves Megyei HírlapKépen: Varga Mihály, pénzügyminiszter20230921 Eger

Közgazdász vándorgyűlés a Hotel Eger & Park-ban.

Fotó: Huszár Márk HM 
Heves Megyei Hírlap
Képen: Varga Mihály, pénzügyminiszter
Fotó: Huszár Márk / Heves Megyei Hírlap

Az elmúlt években számos területen tapasztalhattuk, hogy mekkora előny az önellátás, a szuverenitás gazdasági és politikai értelemben is – emlékeztetett a tárcavezető. Mint mondta: a különböző mutatók, nemzetközi összevetések is alátámasztják, hogy a magyar bankrendszer ellenállóképes a válságokkal szemben. Ilyen mutató a nem teljesítő hitelállomány tartósan 4 százalék alatti aránya, a bankszektor 18 százalékos tőkemegfelelési mutatója, amely eléri a szabályozói minimum kétszeresét. A 180 százalékos likviditási tartalék és a 139 százalékos nettó stabil forrásellátottsági ráta szintén messze a törvényben előírt 100 százalékos szint felett teljesítenek.

Fontos, hogy a magyar piacon meghatározó szerepet kapjanak olyan hazai tulajdonú bankok, amelyek nemcsak a profit, de a gazdaság hosszú távú jó teljesítménye szempontjából is érdekközösségben vannak a hazai vállalatokkal – mondta Varga Mihály. Kiemelte: az MBH Bank többlépcsős megalapításával egy olyan magyar tulajdonú óriásbank jöhetett létre, amely másodmagával, az OTP-vel immár a piac meghatározó részét fedi le a külföldi tulajdonlású intézményekkel szemben. A bankszektorban a pénzrendszer globális jellege miatt a nagyobb méret nagyobb versenyképességet is jelent, a versenyképesség pedig olyan terület, amelyen a magyar bankrendszer előtt vannak még fejlődési lehetőségek – mutatott rá a tárcavezető a digitalizáció és a banki termékek további fejlesztésére utalva.