Negyedével megugró, 44 milliárd forintos kilenchavi árbevételről számolt be péntek este az ANY Biztonsági Nyomda a június elején szentesített, angolai útlevélüzletnek is köszönhetően.

Az afrikai útlevélrendelések és a szárnyaló javította az ANY Biztonsági nyomda eredményét. Fotó: Róka László/MTI

A Budapesti Értéktőzsde Prémium kategóriájában jegyzett társaság üzemi eredménye közel 60 százalékkal, 5,19 milliárd forintra hízott január és szeptember között, az adózott nyereség bővülése pedig még ezt is elhomályosítva, 73 százalékkal 3,5 milliárd forintra ugrott.

A hagyományosan bőkezű osztalékot fizető nyomdacég egyedül a biztonsági termékek és megoldások üzletágban tudta gyarapítani bevételeit, itt azonban jókora, 90 százalék körüli bővülésről adott számot. Az ugyancsak stratégiai szegmensnek számító kártyagyártás forgalma 11 százalékkal maradt el a tavalyitól, míg a nyomtatványok gyártásából, megszemélyesítéséből, adatfeldolgozásából származó árbevétel 4 százalékkal csökkent. Az előzőeknél kisebb súlyú, hagyományos nyomdatermékeket kínáló üzletágban 9 százalékos volt a visszaesés.

ANY Biztonsági Nyomda: irány Afrika!

A nyomda a külpiacokon még inkább aktivizálta magát, a bevételek több mint fele, 27,4 milliárd forint az exportpiacokról futott be a magyar vállalatcsoport kasszájába. Tavaly még közel feleekkora, 13,3 milliárd forintot jelentett ez a tétel.

Az exportértékesítés aránya az év első felében alulról közelítette meg az 50 százalékot, de a harmadik negyedév végére 56 százalékra emelkedett, főként az angolai projekt sikerének és a nemzetközi piacon értékesített útleveleknek köszönhetően

– fűzte a jelentéshez Zsámboki Gábor vezérigazgató.

Ahogyan arról a VG.hu korábban beszámolt, júniusban lépett életbe az ANY és az angolai belügyminisztérium között megkötött, 130 millió euró – mintegy 49 milliárd forint – keretösszegű szerződés, amelynek értelmében a magyar vállalat útlevél-kibocsátó rendszert szállít az afrikai országba.

A cégvezető szerint a kiemelkedő bevétel magas követelményeket támaszt, elengedhetetlen a technológiai fejlesztés, a kapacitásbővítés, a szakmai továbbképzés. Nemcsak a mostani elvárásoknak kívánnak megfelelni, hanem azokon túllépve szeretnének dinamikusan tovább fejlődni, ennek érdekében folytatják beruházásaikat. Zsámboki célként jelölte meg a gyártástechnológiai, informatikai fejlesztések mellett a digitális kompetenciánk növelését is.