Úgy tűnik, a Freedom Holdinggal törököt fogott a félelmetes amerikai shortkirály, a Hindenburg Research, amely még augusztusban vette célba  az orosz származású kazah milliárdos, Timur Turlov Nasdaqon jegyzett brókercégét, mégpedig a csalástól és a piaci manipulációtól a szankciók kijátszásáig terjedő vádakkal.

Freedom Finance Europe
Fotó: Freedom Finance Europe / Facebook

Az alapos elemzéseiről és tűpontos meglátásairól ismert Hindenburg célkeresztjébe kerülő cégeknek eddig nem sok babér termett. A shortkirály korábban egyebek között az e-autógyártásban szélhámoskodó Nikola, a Carl Icahn Enterprices és a leggazdagabb indiai üzletember, Gautam Adani cégének részvénykurzusát is heteken belül bedöntötte, miután érvekkel alátámasztva közzétette, hogy shortolja őket. A Bloomberg szerint eddig körülbelül 30 céget leplezett le és készített ki a Hindenburg.

A Freedom Holdingról azonban eddig leperegtek a Hindenburg vádjai, sőt, bár eleinte 80 dollár körüli árfolyamáról 70 dollár alá gyengültek a cég részvényei a Nasdaqon, onnan már augusztus végére 100 dollár fölé pattant a kurzus, több mint egymilliárd dollárt hozva a 71 százalékos részesedéssel rendelkező Timur Turlovnak, miközben teljes pakettje értéke 3,6 milliárd dollárra nőtt.

Később ugyan egy lassú lemorzsolódással ismét 73 dollár alá ereszkedett az árfolyam, ám egy újabb visszapattanást követően, szerdán már ismét 84 dollár fölött zárta a napot. Csütörtökön pedig már 85 dolláron nyitott a papír.

Ügyfelei mentették meg a brókercéget

Pedig a Hindenburg egy évig vizsgálta a vállalatot, és Nate Anderson, az elemzőcég alapítója továbbra is állítja a közösségi médiában, hogy a Freedom részvényei értéktelenek, csak Turlov vásárolja őket.

A 35 éves Turlov azonban állítja, hogy sem ő, sem maga a cég nem tűnt fel a vásárlói oldalon, szeptember 8-án pont annyi részvényük volt, mint a támadás előtt. Emellett arra is hivatkozott, hogy ellenkező esetben be kellett volna jelentenie a tranzakciókat a tőzsdének.

Az amerikai és nyugat-európai piacra is betörő – ám alapvetően regionális – vállalatot, ehelyett – mint kiemeli – korábban indított akciója mentette meg, amelyben a brókercég arra kérte ügyfeleit, hogy a Nasdaqra való bevezetés fejében vásárolják a részvényeit.

Az ügyfelek vásárlásai pedig a Hindenburgot és a többi shortost bekerítették, és végül kiszorították, hiszen egyre drágábban jutottak a shortok lezárásához szükséges papírokhoz.

Több mint tízezer részvényesünk extra profithoz jutott a gyengélkedő piacon, a Hindenburg legnagyobb tévedése az volt, hogy lebecsülte részvényesi struktúránkat

– mondta Turlov, miközben a Hindenburg elemzését „spekulációnak és megalapozatlan tények halmazának” nevezte.

Hindenburg Research And Adani Photo Illustrations
Fotó: Jakub Porzycki / AFP

„Nem szeretném, ha a jövőben is így növekedne a kapitalizációnk – tette hozzá Turlov –, lévén nem saját erősségünk, hanem valaki más hibája vezetett részvényárfolyamunk emelkedéséhez.”

Mindenki megtalálta Turlovékat

Holott a Freedom Holdingot a Hindenburg támadása óta „körülbelül mindenki”, köztük a kazah és az amerikai szabályozó hatóságok is megtalálták, Turlov szerint azonban a kérések „tényfeltáró jellegűek”, és nem számít rá, hogy komolyabb következményei lennének, vagy esetleg vádat emelnének ellene, annak dacára sem, hogy a kazah hatóság augusztus végi közleménye szerint a Freedom csoport a kazah állampapírokkal és jegybanki kötvényekkel kapcsolatos egyes tranzakcióit „manipuláció céljából” hajtotta végre.

Sőt, még augusztusban az S&P hitelminősítő is negatív CreditWatch-besorolásba tette a Freedom Holding hosszú távú minősítését, „gyenge megfelelési és jelentési mechanizmusa” miatt. Ezt egyébként éppen szerdán oldották fel, B mínuszra értékelve a holdingot, ami az újabb felpattanást is magyarázza.

Az S&P úgy véli, az ellenőrzés nyilván fokozódik, ahogy a Freedom fokozatosan kiépíti jelenlétét az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában, ahol már jelenleg is teljes bevételének mintegy 10 százalékát termeli.

Rohamosan fejlődik az amerikai akvizíciókon is hízó cég

Az érem másik oldala viszont az, hogy rohamosan fejlődik a cég, amelynek mérlegfőösszege és a közvetítői ügyfélszámlájára érkező pénz két év alatt a duplájára nőtt, a cég részvénykurzusa pedig a 2019-es tőzsdei bevezetés óta 600 százalékkal gyarapodott.

A Freedom Holding ráadásul idén állapodott meg a New York-i székhelyű Maxim Group pénzügyi szolgáltatócég felvásárlásáról egy nagyjából 400 millió dolláros ügylet keretében, miután az amerikai Prime Executions brókercéget és az LD Micro konferenciaplatformot már bekebelezte. A cégnek Európában és Közép-Ázsiában, valamint az Egyesült Államokban is vannak irodái.

 

Az S&P Global Ratings szerint egyre több uniós polgár is gyarapítja a társaság ügyfélkörét, amely jelenleg elsősorban kazahokból, ukránokból és nem szankcionált oroszokból áll. Ukrajna tavalyi inváziója után a Freedom egyébként eladta oroszországi tevékenységét, Turlov pedig feladta orosz állampolgárságát.