Az öt országban piacvezető OTP bankcsoport részben az elmúlt években felvásárolt 11 banknak köszönhetően is három és félszeresére növelte hitelállományát, miközben tőkearányos megtérülése (ROE) 32 százalékot – néhány egyszeri tételt kiszűrve 29 százalékot – tett ki, ami messze meghaladja a hasonló pénzintézeti csoportok teljesítményét – mondta pénteken Bencsik László, az OTP vezérigazgató-helyettese a pénzintézet első három negyedéves gyorsjelentését bemutató sajtótájékoztatón.

Belgrade,,Serbia,-,May,30,,2021:,Otp,Bank,(otp,Banka)BELGRADE, SERBIA - MAY 30, 2021: OTP Bank (OTP Banka) logo on their main office for Belgrade. OTP Bank Group is one of the largest Hungarian banks, spread accross in Central and Eastern Europe.
Fotó: BalkansCat

A nettó hitel/betét mutató pedig 74 százalékra nőtt. Mindezt megkoronázza a stabil tőkehelyzet és eszközminőség, amit a magas inflációs környezet dacára sikerült fenntartani, erős ESG-elkötelezettséggel párosulva – tette hozzá.

A tőkehelyzet stabilitásával kapcsolatban kiemelte, hogy például Magyarországon nagyon alacsony a hitelállomány, a mindössze 8 százalékát teszi ki, amíg Nyugat-Európában ez 100, mondjuk Szlovákiában pedig 35-40 százalék. A környező országokban, ahol az OTP jelen van, viszont nem állt le a nem esett vissza a lakossági fogyasztás sem.

Az év első 9 hónapjában a bankkonszern nettó profitja a 3,7-szeresére, azaz 858 milliárd forintra nőtt, mivel a tavalyi évben még a nyereséget egyaránt csökkentő akvizíciós, háborús és banki különadókkal kapcsolatos hatások mind kedvezőbbé váltak. 

A csoport mérlegfőösszege elérte a 100 milliárd eurót.

Idén a banki adók és a háborús felár mérséklődtek, az akvizíciós hatás pedig masszívan pozitívvá vált.

Idehaza az OTP 162 milliárd forintos nettó eredményt ért el a leányvállalatoktól kapott nélkül, a korrigált eredmény pedig éves bázison 2 százalékkal csökkent.

Negatív irányban hatott az extraprofitadó, a banki különadó, a kamatstop meghosszabbítása és a háborús hatás. Kedvezőtlen volt, hogy a csoport korábban nagyra növelte államkötvény-állományát is. A jó hír viszont az, hogy a megindult hozamcsökkenés viszont jó hatással lesz a pénzintézetre.

A csoport összes külföldi bankja növelte nyereségét, a bolgár DSK például 76 milliárdról 151 milliárdra, a frissen bővített szlovén divízió pedig – részint éppen ennek eredményeként – több mint 4-szer annyit, 88 milliárd forint profitot termelt. Oroszország és Ukrajna is markánsan bővült. Az üzbég bank ugyanakkor kevésbé mutat kedvező képet, mint ahogy korábban gondolták.

A konszolidált teljesítő hitelek 18 százalékkal nőttek, meglepő, hogy Magyarországon az ellenére a fogyasztási hitelek 12 százalékkal, a jelzáloghitelek 3 százalékkal nőttek. 

Három százalékkal mérséklődött ugyanakkor az intézményi hitelezés.

A betétállomány csökkenésének mértéke is lassult Magyarországon, a harmadik negyedévben már egészen alacsonyra, év végére teljesen megállhat a folyamat. Ezen belül biztató, hogy a mikro- és kisvállalati hitelezés a kamattámogatott konstrukcióknak is köszönhetően növekedett.

A pénteken bejelentett 10 százalék alatti inflációnak – melyet év végére a bank 7,5 százalékra vár – köszönhetően is jövőre sokkal jobb évet vár a bank, magasabb gazdasági aktivitással és legalább 2 százalékos GDP-bővüléssel. Az ingatlanpiacon is újra beköszönthet a fellendülés.

Az OTP részvénykurzusa péntek délelőtt 1,4 százalékkal, 13 935 forintra nőtt.