Pénz- és tőkepiac

Erősödéssel próbálkozik a forint, hosszabb távon viszont régiós sereghajtó lehet

A következő 12 hónapban a közép-európai devizák közül a forint teljesítménye lehet a leggyengébb.

Jó formát mutat csütörtök délelőtt a magyar deviza, az euró-forint keresztárfolyam a 379-es szint alá került. A kereskedés beszűkült az az utóbbi négy napon, a kurzus a 378–380-as sávban ingadozik. 

Hungarian,Forint,And,Us,Dollar,Banknotes,Mixed.,Us,Dollar,Forint
Forint: szűk sávban zajlik napok óta a kereskedés. Fotó: Shutterstock

Elemzők szerint az is segít erősíteni a hazai devizát, hogy a dollárral továbbra 1,07 környékén kereskednek az euróval szemben. Technikai értelemben akár 377,2-ig is erősödhetne a magyar fizetőeszköz, ott található egy támaszszint, a 200 napos mozgóátlag pedig ellenállásként működhet, fillérekkel 380 forint közelében. 

Idén a magyar deviza már több mint 5 százalékkal erősödött a dollárhoz és az euróhoz képest is.

A Raiffeisen Bank elemzői azt emelték ki a forinttal kapcsolatosan, hogy már az is szép teljesítmény volt tőle, ahogy kurzusa az elmúlt hetek turbulens eseményei (dollárerősödés, kötvényhozamok elszállása) után vissza tudott térni a 380-as szint alá. 

A következő markáns lépés a 375-ös szint lenne, aminek eléréséhez azonban a jelenlegi várakozások alapján nagyobb lendület kellene. Ilyen katalizátor lehet akár a pénteken érkező októberi inflációs adat, a várakozások szerint 10 százalék közelébe süllyedhetett az éves árváltozás mértéke. 

Ha az októberi a várakozások felett alakul, az lendületet adhat a forintnak, mivel lassabb lazítást eredményezne a jegybank részéről, fennmaradna a magyar deviza kamatelőnye is  – mondta egy budapesti devizakereskedő a Reutersnek.
A hírügynökség szerdán publikált rendszeres polljában az szerepel, hogy a következő 12 hónapban a közép-európai devizák közül a forint teljesítménye lehet a leggyengébb, 386,5-ig emelkedhet az euró-forint kurzus. A 378-as árfolyam 3 hónapos rekordnak felel meg. 

 

 

euró forint ellenállás kurzus magyar deviza
Kapcsolódó cikkek