Egyre több szektor kapcsolódhat be jövőre a részvénypiaci raliba, mivel az egyes ágazatok nyereségtermelési trendje felfelé mutat – véli Scott Chronert, a Citigroup amerikai részvénystratégája.

Manhattan,,New,York.,Usa,Famous,Wall,Street,And,The,Building
Nem számítanak nagy durranásra a Wall Streeten jövőre. Fotó: Shutterstock


A Citi optimista, a Wells Fargo szkeptikusabb

A tőkepiaci szakértő a CNBC Closing Bell című műsorában azt is elmondta, hogy a Citi várakozásai szerint az S&P 500 2024 közepére elérheti az 5000 pontot, azaz egy fél év alatt mintegy 10 százalékot hozhat az egyik legszélesebb merítésű amerikai tőzsdeindex a hétfői, 4550 pontos zárószintjéhez mérten.

A Wells Fargónál azonban nem igazán osztják a Citi derűlátó prognózisát, sőt, a bank elemzői szerint az amerikai gazdaság várható gyengélkedése valószínűleg megakasztja a közelmúltban elstartolt tengerentúli részvénypiaci hegymenetet. Megtorpanhat a papírok drágulása például a nem alapvető fogyasztási cikkeket előállító cégek, illetve a kis kapitalizációjú vállalatok részvényei esetében is.

Az elmúlt időszakban kibontakozott emelkedés dacára

a Wells Fargo fenntartotta az S&P 500-as index 2024-es év végi értékére adott becslését, amely szerint valahol 4600 és 4800 pont között állapodhat meg a tőzsdemutató, azaz szerintük jövő december végéig mindössze nulla és 5 százalék közötti mértékben erősödhet.

A meglehetősen pesszimista prognózist a San Franciscó-i bank a CNBC szerint azzal indokolta, hogy bár az amerikai gazdaság lassult, de nem annyira, hogy a jegybank (Fed) kamatcsökkentésbe kezdhetne. Így a gazdaság valószínűleg még hosszabb ideig szenvedhet a magas hitelkamatoktól, mint ahogyan azt a piacok várták.

Fékezett habzású lehet a 2024-es rali

„Meggyőződésünk, hogy a részvényrali jövőre fékezett habzású lehet mindaddig, amíg nem rajzolódik ki világosan az amerikai gazdaság fellendüléséhez vezető út” – jegyezték meg. A befektetőknek egyszersmind azt javasolták, hogy ha az S&P 500 a következő időszakban a fenti sáv alja közelébe esik, a mélypontokat a nagy tőkeerejű technológiai vállalatok részvényeibe fektetve vegyék meg. 

Az irányadó S&P 500 több mint 10 százalékkal emelkedett az elmúlt három hétben, mivel az állampapírhozamok az lehűlésére és a gyengülésére utaló jelekre visszahúzódtak 16 éves csúcsukról. Az index egyébként július végén érte el éves csúcsát, amikor a közelgő recesszióra vonatkozó előrejelzések miatt a kincstárjegyek hozama mérséklődött.

Az S&P 500 index alakulása
2023-tól
 

Mikor kezdhet kamatcsökkentésbe a Fed?

Az atlantai Fed becslése szerint mindenesetre az amerikai bruttó hazai termék éves szinten 2,1 százalékkal nő a negyedik negyedévben, szemben az előző negyedévi 5,1 százalékos bővüléssel.

Összességében a határidős piacok a CME FedWatch szerint 22 százalékos esélyt látnak arra, hogy a Fed márciusban megkezdi a kamatcsökkentést, szemben az egy hónappal ezelőtti 13,7 százalékos becsléssel.

A világgazdaság 2024 második felében bekövetkező újbóli felgyorsulása ugyanakkor valószínűleg magasabbra fogja hajtani a részvénykurzusokat, mivel a gyengülő dollár és a csökkenő kamatlábak meghozhatják a globális kockázati étvágyat – tette még hozzá a Wells Fargo.