Átmentette remek formáját az új tőzsdehétre is a csütörtöki záróértékéhez képest pénteken több százmillió forintos forgalom mellett 24 százalékkal dráguló Appeninn-részvény. Hétfőn a kereskedés első órájában közel 18 százalékkal, 377 forintig lőtt ki az ingatlanpapír árfolyama, miközben az azonnali kötések értéke 300 millió forintra rúgott.

Appeninn Vagyonkezelő Holding Nyrt. 
Fotó: Kallus György
Osztalékcéggé válhat az Appeninn. Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A cég menedzsmentje pénteken tette ki a Budapesti Értéktőzsde honlapjára a december 13-ra összehívott közgyűlés előterjesztéseit, amelyekből kiderült, hogy a cégvezetés kezdeményezi a vállalat szabályozott ingatlanbefektetési társasággá (SZIT) való átalakítását, amihez a részvényesek hozzájárulását kéri. 

Mint ismert, a SZIT-ként működő cégek számos adókedvezményben részesülnek, például mentesülnek a társasági és helyi iparűzési adó megfizetése alól. Emellett kedvezményes, 2 százalékos visszterhes vagyonátruházási illetéket fizetnek az általuk megszerzett ingatlan tulajdonjogának, vagyoni értékű jogának és belföldi ingatlanvagyonnal rendelkező gazdasági társaságban fennálló tulajdonrésznek a megszerzésére. Kapcsolt felek közötti jogügylet esetén a tranzakció illetékmentes.

A lényeg azonban az osztalékfizetésre vonatkozó szabályokban rejlik, hiszen a SZIT-ek kötelesek az éves nyereség legalább 90 százalékát osztalékként kifizetni, kivéve, ha a részvényesek a közgyűlésen másként döntenek, és leszavazzák az igazgatóság erre irányuló előterjesztését.

Az Appeninn árfolyama 5 nap
Ugrik az ingatlancég részvénykurzusa

Az ingatlancég egyébként 13 éves tőzsdei pályafutása alatt eddig mindössze egyszer, 2017-ben fizetett osztalékot, ám az akkori 210 forintos árfolyamához képest akkor is meglehetősen szűkmarkúan, részvényenként csupán 7 forinttal javadalmazta a befektetőket. 

Tavaly közel 14 millió euró volt az Appeninn adózott eredménye.