Bár számos írás jelent meg arról, hogy a bukott szélhámos Sam Bankman-Fried – akit az iparág monogramja alapján csak SBF-ként ismert – mindenkit átvert, mielőtt kiderült volna, hogy csak az ügyfelei pénzét szórta, miközben milliárdost játszott, ez valójában korántsem egyértelmű.

Akik egy kicsit is kritikusabban szemlélték a kriptoszektort, azok számára azért nem volt meglepetés, hogy valójában egy csalóról van szó, már csak azért is, mert SBF még az FTX szárnyalása idején nyíltan beszélt arról, hogy a kriptopiac mennyire hasonlít egy piramisjátékra.

A Mashable írása ezért felteszi a kérdést, hogy ki mindenki vert át a szélhámos, és az FTX-ügyfelein kívül rögtön öt példát is felhoz azok közül, akik megégették magukat, noha elméletileg ők a technológiai szektor és a befektetések atyaúristenei.

Former FTX CEO Sam Bankman-Fried Attends Hearing To Determine Bail Revocation
Fotó: Getty Images

 

1. Sequoia Capital

Az egyik legismertebb befektető az FTX mögött a híres kockázati tőkealap, a Sequoia Capital volt, a Szilícium-völgy egyik legnagyobb szereplője. Az alap oldalán közzétett, azóta törölt, Sam Bankman-Friedet és az FTX-et népszerűsítő írás jól érzékelteti, hogy az alap mennyire hitt a szélhámosnak.

Az alap 213,5 millió dollárt adott a kriptotőzsdének, és beszámolt a befektetési folyamatról is. A Sequoia Capitalt SBF hírhedt módon azzal nyűgözte le, hogy miközben bemutatta a vállalkozását, videójátékot játszott, és felvetette, hogy az FTX idővel akár egy banán megvásárlását is lehetővé teheti. Innováció a legfelső fokon –  gondolhatták a kriptohullám meglovaglására készülő befektetők.

2. Anthony Scaramucci

A Fehér Ház szóvivőjének posztját tíz napig betöltő Scaramucci azóta SkyBridge Capital néven alapított befektetési céget, amely a kriptóknak is nagy hirdetője lett. A cég kriptobefektetései között pedig 10 millió dollár az FTX-nek is jutott, igaz, itt a pénz némiképp – a kriptoszektorra egyébként jellemző módon – körkörösen áramlott, hiszen az FTX Scaramucci cégében szerzett 30 százalékos tulajdonrészt.

Az egykori szóvivő szerint 9,6 millió dollárt vesztett a 10-ből az FTX bukásakor. Scaramucci egyébként előtte évekig SBF egyik nagy rajongója volt, az FTX-et is előszeretettel népszerűsítette a közösségi médiában.

3. Bill Ackman

A milliárdos alapkezelő Bill Ackmanről az nem derült ki, hogy FTX-befektető lett volna, ám ő még a kriptotőzsde összeomlása után is védelmezte az időközben minden vádpontban bűnösnek talált szélhámost. Az X-en pedig arról írt, hogy elhiszi SBF történetét, hogy csupán kockázatkezelési problémák okozták a bukását, de tudatos csalásról szó sincs.

 

4. Kevin O’Leary

Az amerikai Cápák között egyik befektetője, Kevin O’Leary ugyan szintén előszeretettel fejezte ki elismerését SBF-fel és cégével kapcsolatban, ám az ő neve mégis meglepő a listán, hiszen ő ezért pénzt kapott.

Ennek megfelelően az összeomlás után is a kriptoguru egyik legharcosabb védelmezője volt, állítva, hogy SBF csak hibázott, de jóhiszemű volt. Ráadásul állítása szerint elvesztette azt a 15 millió dollárt is az FTX népszerűsítésért kapott, amikor a kriptotőzsde csődbe ment.

5. Elon Musk

Bár is fontos szereplője a kriptopiacnak, aki egyetlen közösségi médiás bejegyzéssel képes mozgatni az árfolyamokat, az ő neve is furán fest a Mashable listáján, hiszen nincs információ arról, hogy kapcsolatban állt volna SBF-fel vagy az FTX-szel. Sőt, míg az FTX versenytársa, a Binance a Tesla-tulajdonos üzlettársa az X-szé átnevezett Twitterben, addig SBF befektetési ajánlatát Musk visszautasította.

Musk azért került a listára, mert ő is terjesztette azt az összeesküvés-elméletet, amely szerint SBF-et megmentik majd bőkezű politikai adományai. Ma már tudható, hogy erről szó sincs, annak rendje és módja szerint lezajlott a nyomozás, és vádat is emeltek az FTX-alapító ellen, akit az esküdtszék minden egyes pontban bűnösek talált.

Nem szerepelnek a Mashable írásában, de érdemes megemlíteni a Nagy Shortról ismert írót, Michael Lewist, aki a jelek szerint totálisan bedőlt az átverésnek, de a CNBC műsorvezetőjét és a The New York Times újságíróját, Andrew Ross Sorkint is, akik a bukás után is szívesen vettek részt a szerecsenmosdatásban.