Arról már mi is írtunk, hogy a kriptoszektor egyre több pénzt áldoz a számára kedves jelöltek támogatására, ami nem is csoda, hiszen az iparág szabályozásával kapcsolatos törekvések egyre erősödnek. Az FTX kriptotőzsdét alapító Sam Bankman-Fried kedden egy podcastban beszélt arról, hogy a 2024-es amerikai elnökválasztásra akár egymilliárd dollárt is költhet – írja az NBC.

Amennyiben valóban hajlandó ennyi pénzt áldozni a ’24-es ciklusban, azzal a 30 éves milliárdos lehet a legnagyobb adományozó egy választás során, egészen új kategóriát teremtve ezzel. Az interjúban az online térben csak SBF néven ismert befektető arról beszélt, hogy 

valószínűleg több mint 100 millió dollárt fog költeni kedvenc jelöltjeire és az egymilliárdos határról is azt mondta, az csak egy puha korlátja lehet a kiadásainak, annak mértéke az induló jelöltek függvénye.

Amennyiben ezek a kiadások mind olyan jelöltek és csoportok számlájára érkeznek, melyeknek jelenteniük kell adományozóikat a Szövetségi Választási Bizottság (FEC) részére, úgy a tőzsdetulajdonos minden rekordot megdöntene ezzel, igaz, azt nem lehet tudni, hogy a különböző think-tankok és más szervezetek mennyi pénzhez jutottak a szupergazdag támogatóiktól. 

1238327426 Sam Bankman-Fried, founder and chief executive officer of FTX Cryptocurrency Derivatives Exchange, speaks during a Senate Agriculture, Nutrition and Forestry Committee hearing in Washington, D.C., U.S., on Wednesday, Feb. 9, 2022. The top Democrats and Republicans on the committee last month sent a letter to the CFTC calling for the regulator to take a more active role in overseeing cryptocurrencies. Photographer: Sarah Silbiger/Bloomberg via Getty Images
A háttérből mozgatná a szálakat
Fotó: Sarah Silbiger / Bloomberg via Getty Images

A transzparens adományok terén 

az eddigi csúcsot a 2020-as ciklus során a republikánus jelöltek között 218 millió dollárt szétszóró kaszinótulajdonos Sheldon Adelson tartotta, az ő rekordját döntheti meg az eddigiek során főként demokratákat támogató SBF.

A demokraták eddigi legnagyobb támogatói a volt New York-i polgármester, Michael Bloomberg és Tom Steyer voltak, akik az elmúlt három ciklus során 75 és 150 millió dollár közötti összeget áldoztak a választásokra (nem számítva a saját 2020-as elnöki kampányukra elköltött pénzt). Soros György az idei, elnökválasztással ugye nem járó, félidős választásokra 125 millió dollárt szán, ez is a demokrata jelölteket segítheti.

A felsoroltakat leszámítva a legnagyobb politikai adakozók általában nem költenek többet 40-60 millió dollárnál ciklusonként, így a kriptomilliárdos már 100 millióval is a legtöbbet költők elitklubjába kerülhet.

Bankman-Fried a mostani ciklusban is már legalább 20 millió dollárt adott olyan demokrata jelölteknek, akik azt ígérték, hogy a következő járvány megelőzése felé mozdítanák a kormányt. Ugyanakkor bármennyire is fontos szerepet játszik a pénz az amerikai politikában, önmagában az még nem elegendő a választási győzelmekhez, így például 

hiába költött 12 millió dollárt egy oregoni demokrata jelölt megválasztására a mostani ciklusban, ez nem volt elég még az előválasztási győzelemhez sem.

Az interjú során azonban kitartott döntése mellett, mondván, olyan jelölteket érdemes támogatni, akiknek jelentős esélye van a vereségre is, így a kis valószínűségű győzelmek jutalma viszont jóval nagyobb is lehet, míg a biztos győztesek nem szorulnak segítségre.