Kedvezően befolyásolhatja a Budapesti Értéktőzsde Standard kategóriájában jegyzett Pensum Group gazdálkodását, ha a parlament elfogadja a kormány által előterjesztett, A harmadik országbeli állampolgárok beutazására és tartózkodására vonatkozó általános szabályokról szóló törvénytervezetet – közölte a tőzsdén jegyzett munkaerő-kölcsönző csütörtökön.

A BÉT-en jegyzett Pensum Group reagált elsőként a törvénytervezetre. Fotó: Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság (archív)

A vállalat tavaly októberben szerezte meg a szükséges engedélyt, azóta minősített munkaerő-kölcsönzőként folytatja tevékenységét. 

Idén 62 új partnerrel kötött szerződést, ezekből 25 kimondottan harmadik országbeli munkavállalók meghatározott munkakörökben történő foglalkoztatására irányul, így az év végéig több mint 500 munkavállaló kölcsönzését prognosztizálja az üzletágon belül.

A Pensum Group 2023 júniusa óta foglalkoztat harmadik országbeli munkavállalókat, akiknek a létszáma folyamatosan nő, de a belföldi munkavállalók száma még mindig jelentősen magasabb, és a társaság továbbra is törekszik az arányok megtartására.

Hadházy Tamás, a Pensum Group igazgatósági tagja a törvénytervezettel kapcsolatban elmondta, hogy a szigorítás ellenére nem változik az a korábbi szabály, amely szerint vendégmunkásokat kizárólag minősített kölcsönbeadó hozhat be gyorsított eljárás keretében.

Az üzletember fontosnak tartja azt a kormányzati célkitűzést, hogy az üres álláshelyekre elsősorban magyar munkavállalókat kell mobilizálni, ugyanakkor üdvözli annak a lehetőségnek a megtartását, hogy a gazdaság érdekeinek megfelelően azokra az állásokra, amelyeket magyar munkavállaló nem tud betölteni, lehetőség legyen vendégmunkásokat alkalmazni.

 

A Pensum Group mindkét munkaerő-kölcsönzési ágazata az idei harmadik negyedévben jelentős bővülést ért el: a belföldi magyar munkaerő-kölcsönzés a tavalyihoz képest 15 százalékkal, a külföldre irányuló pedig 32 százalékkal növekedett, így a társaság árbevétele a tavalyihoz képest a harmadik negyedévben 30 százalékkal, míg az első kilenc hónapban összességében 14 százalékkal bővült.

Az elmúlt 12 hónapban 1840 forintról 2100 forintra erősödött a kurzusa.