A visszaeső kiskereskedelmi forgalom és a gazdasági lassulás ellenére 26 százalékkal növelte árbevételét a munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó Pensum Group az első fél évben – közölte hétfőn a társaság.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság Archive

A Budapesti Értéktőzsde Standard kategóriájában jegyzett vállalat többek között az inflációs nyomás és a növekvő költségek miatt veszteséggel zárta ugyan az első hat hónapot, ám a kedvezőbb gazdasági környezet és a harmadik országbeli munkavállalók kölcsönzésének várhatóan ugrásszerű növekedése miatt az év második felében már pozitív eredményt vár.

Visszatérve az első fél évre,

a cég teljesítményét különösen a kiskereskedelmi forgalom jelentős csökkenése vetette vissza,

tekintve, hogy egyik fő megrendelője éppen ez a szektor. A különösen az első negyedév rendelésállományát sújtó negatív hatásra a Pensum belső struktúrájának átszervezésével és üzletpolitikája módosításával reagált. 

A gyorsan végrehajtott változtatásoknak köszönhetően a társaság a második és harmadik negyedévben már jelentősen javuló tendenciát tapasztalt, amely várakozása szerint a második félévi eredményében megjelenik.

A vállalat az év első hat hónapjában összességében 26 százalékkal, 1,9 milliárd forintra növelte árbevételét, miközben a kedvezőtlen környezetben 31 millió forintos veszteséget ért el, azt követően, hogy egy évvel korábban még közel 59 millió forint volt a profit.

A Pensum Group Nyrt. gazdálkodása
 

A Pensum Group gazdálkodását segíti, hogy tavaly év végén minősített munkaerő-kölcsönzővé vált, és az év első felében megkezdte a felkészülést az emiatt megugró volumenű tevékenység folytatására. 

A társaság 62 új partnerrel kötött szerződést, melyekből 25 kimondottan harmadik országbeli munkavállalók meghatározott munkakörökben történő foglalkoztatására irányul, így az év végéig több mint 500 munkavállaló kölcsönzését prognosztizálja az üzletágon belül. 

Hadházy Tamás, a Pensum Group igazgatóságának tagja szerint ugyanakkor egy augusztusban társadalmi egyeztetésre bocsátott jogszabálytervezet alapján azzal lehet számolni, hogy a kormány változtatni kíván a minősített munkaerő-kölcsönzői státusz feltételrendszerén. A tervezetet a Pensum Group is véleményezte, azonban a rendelet kihirdetése eddig nem történt meg, így a végleges verzió még nem ismert.

A vállalat ugyanakkor biztos benne, hogy továbbra is az átláthatóan és szabályosan működő társaságok végezhetik a harmadik országbeli munkavállalók foglalkoztatását, aminek a Pensum Group, mint nyilvánosan működő társaság teljes körűen megfelel, ezért a menedzsment nem változtat növekedési tervén.