Az argentin Merval indexe 18 százalékkal erősödött a keddi kereskedés kezdetekor, a hétfővel megtoldott háromnapos hosszú hétvége utáni első munkanapon, amikor az elnökválasztás második fordulójában Javier Milei került ki győztesként. A peso hivatalos árfolyama nem változott péntekhez képest, továbbra is mintegy 350 peso ér 1 dollárt.

A tőzsde egyelőre pozitívan reagált az új elnökre.
Fotó: Luis Robayo

Egy amerikai dollár feketepiaci árfolyama a választások utáni első munkanapon 10 százalékkal, 1000 pesóra emelkedett. A közgazdász végzettségű Javier Milei a minimális kormányzati beavatkozás mellett kardoskodik, a jegybank megszüntetését ígérte, és azt javasolta, hogy a nemzeti valutát dollárral váltsák fel. 

A gazdasági problémák megoldására szigorú költségvetési kiadáscsökkentést szorgalmaz, ígérete szerint az állam nem ad megrendeléseket infrastrukturális projektekre, és magánkézbe adna számos nagy állami céget. Javier Miley többször kijelentette, hogy nem kívánja fejleszteni a kapcsolatokat Brazíliával, Kínával és Oroszországgal, mivel nem ért egyet ezen államok politikájával, 

ugyanakkor kijelentette, hogy nem fogja megakadályozni, hogy a magáncégek üzleteljenek ezekkel az országokkal.

Az új elnöknek valóban nagy kihívásokkal kell szembenéznie: meg kell küzdenie a kormány és a jegybank kiüresedett kasszájával, egy 44 milliárd dolláros adósságprogrammal, valamint a 150 százalékhoz közelítő inflációval. A dél-amerikai ország fizetőeszköze, a peso több ezer százalékot vesztett értékéből a dollárral szemben az elmúlt öt év alatt.

Hiperinfláció: Már új farmerre sem futja az argentinoknak – virágzik a használtruha-piac

Egyre szorosabbra kénytelenek húzni a nadrágszíjat az argentinok. Dél-Amerika második legnagyobb gazdaságában és fő gabonaexportőr országában a 140 százalékot közelíti és folyamatosan nő az így egyre többen használják a használtruha-piacokat nem csupán megfizethető holmi után kutatva, hanem azért is, hogy a régi dolgaik eladásával jussanak némi extra jövedelemhez.