A Xiaomi milliárdos társalapítója, Lej Csün 1,3 milliárd jüant (több mint 63,1 milliárd forint) adományozott a Vuhani Egyetemnek. A rekordösszegű támogatás az eddigi legnagyobb felajánlásnak számít, amit egy öregdiák valaha adott egy kínai felsőoktatási intézménynek. A pénzből az informatikai innovációkat, a diákok fejlődését és hat alapvető tudományág kutatását fogják támogatni.

80 million yuan awarded to winners of HICOOL Summit Competition
Fotó: AFP

Lej donációja tovább növelte az ország leggazdagabbjai által tett felajánlásokat. A vagyonos kínaiak adományai ugyanis az elmúlt években ugrásszerűen megnőttek, mivel Hszi Csin-ping elnök a közös jólét kampányával igyekszik megszüntetni a vagyoni szakadékot, amiből az üzletemberek is kiveszik a részüket – írja a Bloomberg.

Az 53 éves Lej 1991-ben végzett a vuhani egyetemen informatikai alapdiplomával, majd a kínai Kingsoft szoftvergyártónál kapott állást: 1998-ban már a cég vezérigazgatója lett. Ezután társalapítója volt egy online kiskereskedésnek, amelyet 2004-ben eladott az Amazonnak, 2010-ben pedig részt vett a Xiaomi létrehozásában. Vagyonát 14,3 milliárd dollárra becsülik, amivel a világ 135. leggazdagabb emberének számít.

Lej 2021 júliusában 2,2 milliárd dollár értékű Xiaomi-részvényt ruházott át a Xiaomi Alapítványra és a róla elnevezett alapítványra, amelyek jótékonysági felajánlásokat tettek Kínában. Az üzletember a Xiaomi erősödésével is jól járt: a cég október végén dobta piacra Mi 14 zászlóshajóját, eladásai a megjelenést követően meghaladták az egymillió darabot.

A vállalat új készüléke a részvénypiacokon is hatalmas sikert aratott. Júniusi mélypontja óta a vállalat a hongkongi tőzsdén bemutatott több mint 60 százalékos ralival, mintegy 20 milliárd dollárral növelte piaci értékét, és ezzel a Hang Seng Tech Index legjobban teljesítő tagja lett, bár az elmúlt héten ismét enyhén gyengült.

Ez az igazi több lábon állás: belekóstol a villanyautó-gyártásba a Huawei és a Xiaomi

Felpörögtek a profilbővítésben gondolkodó okostelefon-gyártók: a Huawei már az előrendeléseket számolgatja, a Xiaomi pedig heteken belül előáll első, kereskedelmi forgalomba kerülő luxuskategóriás villanyautójával. A Xiaomi első elektromos autójának sorozatgyártása decemberben indul Pekingben, kereskedelmi forgalmazását pedig jövő februárban kezdik meg