Az Apple kínai eladásainak visszaesése lehetőséget adott egy újabb helyi androidos okostelefon-gyártónak, hogy megnyerje a vásárlók és befektetők kegyeit. A Xiaomi a legjobbkor indította útjára az új modelljét, amelyet még a gyengélkedő ázsiai piacon is úgy veszik, mint a cukrot – írta a Bloomberg.

Beijing,,China,-,October,21,,2021,:,Photo,Of,A Xiaomi
A Xiaomi év eleji kálváriája óta a kínai okostelefon-piac egyik legerősebb szereplőjévé vált.
Fotó: Shutterstock

A Xiaomi technológiai óriás legújabb mobiltelefonja, valamint a bővülő üzleti tevékenysége – többek között az elektromos járművek terén – hatalmas sikert aratott a részvénypiacokon. Júniusi mélypontja óta a vállalat a hongkongi tőzsdén bemutatott több mint 60 százalékos ralival, mintegy 20 milliárd dollárral növelte piaci értékét, és ezzel a Hang Seng Tech Index legjobban teljesítő tagja lett.

Igaz, a kínai androidos telefongyártók általánosságában jelentős tőkét tudtak kovácsolni abból, hogy az amerikai Apple piaci részesedése és eladásai is meredeken zsugorodnak az országban, miután Peking korlátozta eszközeinek használatát az állami szférában.

Elemzők szerint ez annak a jele, hogy Ázsia legnagyobb okostelefon-piaca évek óta tartó hanyatlás után megközelítette mélypontját.

A Xiaomi 14-es sorozatára több mint egymillió megrendelés érkezett az október végi bevezetése óta. Ez már a második nagy sikerű kínai okostelefon-debütálás az elmúlt néhány hónapban, a Huawei Mate 60 Pro is hasonló startot vett a piacon.

Csökkenő bevétel mellett hatalmasat nőtt a Xiaomi nyeresége

A kínai okostelefon-gyártó elsődleges piaca zsugorodik ugyan, de a kiadáscsökkentések meghozták a várt hatást.

A Xiaomi részvényárfolyama a 14-es sorozat sikere miatt jelentősen megugrott, egyes elemzők a rali folytatódását valószínűsítik. Vállalati pletykák szerint ugyanis a gyártó az elektromos járművek és a mesterséges intelligencia piacára is be akar törni a közeljövőben, ami tovább fűtheti a tőzsdei ralit.

Úgy gondoljuk, hogy a következő hat hónapban az okostelefonok és az egyéb technológiai tevékenységek lökést adhatnak a Xiaomi árfolyamának

– írta Gokul Hariharan, a JPMorgan elemzője, aki a részvényt túlsúlyozásra javasolja a portfólióban. Más Wall Street-i elemzőházak, köztük a Morgan Stanley és a Citigroup is hasonlóan vélekedtek, és a kínai okostelefon-kereskedelem visszaesésének lezárultára, valamint a piac jövő évi fellendülésére számítanak.

A Xiaomi árfolyama 1 év
 

A gyártó 14-es szériája fejlett kamerával, valamint a Qualcomm legújabb processzorával és a HyperOS nevű innovatív operációs rendszerrel rendelkezik, amelyet arra terveztek, hogy a telefonokat autókkal és egyéb okoseszközökkel könnyedén össze lehessen kapcsolni.

Bár valószínű, hogy a kínai márkák közül a Huawei fogja megszerezni a legnagyobb részesedést a jelenlegi ciklusban, a Xiaomi ereje segíthet abban, hogy lerázza magáról az olyan helyi riválisokat, mint az Oppo és a Vivo – ezen felül pedig a vállalat a tengerentúli piacokon is tovább növelheti jelenlétét.

A Xiaomi az egyetlen az öt vezető okostelefon-márka között, amely negyedéves és éves összehasonlításban is magasabb eladásokat könyvelhetett el az utóbbi három hónapban 

– írta jegyzetében a Counterpoint Research. Az árfolyamra a november 20-án esedékes harmadik negyedéves eredmények is pozitív hatást gyakorolhatnak.

A piac nem kegyelmezett a csalódást keltő technológiai óriásnak

Zárás után keményen beadták az Apple részvényeit, miután immár a negyedik egymás követő negyedévben jelentett csökkenő értékesítést.