Felpattant a Boeing részvénye szerda délután, miután az amerikai repülésbiztonsági szabályozó hatóságok (FAA) engedélyezték a vállalatnak, hogy megkezdje a 737 MAX 10 repülőgép kulcsfontosságú tesztjeit, melyek elengedhetetlenek a kereskedelmi repülések megkezdéséhez. A bő 1 százalékot emelkedett a hírre.

Fotó: The Boeing Company

A Boeing 737-10 a legnagyobb modell a MAX egyfolyosós repülőgépcsaládban. A United Airlines, a Ryanair, az Air India és a SunExpress már rendelt a típusból. 

Az elmúlt években számtalan késedelmet szenvedett az új repülőgépek üzembe állítása. Emlékezetes, hogy korábban világszerte repülési tilalmakkal sújtották a típust, miután 2018-ban és 2019-ben, fél éven belül két baleset is történt, s összesen 346 áldozatuk volt a repülőszerencsétlenségeknek. A repülési tilalmat az Egyesült Államokban már 2020-ban feloldották, de a kínai légteret csak tavaly októbertől kezdték megnyitni a típus előtt, s Peking a belföldi légitársaságoknak csak idén januártól, négy év után engedélyezte a 737 MAX repülők használatát. A gyártóval szembeni polgári perek egy része máig sem zárult le. 

A repülőgépgyártó korábban azt remélte, hogy már tavaly elnyeri az FAA-minősítést a MAX 10 típusra.

Az év elején a Boeing vezetői azt mondták, hogy az év végére vagy 2024 elejére várják a jóváhagyást. Emellett a Boeing még mindig az FAA tanúsítására vár a MAX 7 és 777X sugárhajtású repülőgépeire.