BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A tavalyi kihagyás után újra elad Meta részvényeiből Mark Zuckerberg

A milliárdos rendszeresen értékesít részvényeiből, de a tavalyi év annyira gyenge volt, hogy inkább várt még egy kicsit. Jól tette, hiszen idén a részvény árfolyama közel háromszorosára nőtt.

A Meta részvényeinek árfolyama idén olyan sokat emelkedett, hogy az alapító Mark Zuckerberg is piacra dob párat belőlük, két év után először. Az üzletemberhez köthető vagyonkezelő, valamint jótékonysági és politikai alapítványok mintegy 682 ezer részvényt adtak el, közel 185 millió dollárért a szabályozó hatósághoz benyújtott iratok szerint novemberben.

A Facebook-alapító utoljára 2021 novemberében adott el részvényeiből. A Meta árfolyama idén 172 százalékot erősödött, miután 2022-ben gyengén szerepelt. Ez azt is jelenti, hogy a Meta az Nvidián kívül minden más technológiai óriásnál nagyobb mértékben drágult – mutat rá a Bloomberg.

Meta founder and CEO Mark Zuckerberg speaks during the Meta Connect event at Meta headquarters in Menlo Park, California, on September 27, 2023. (Photo by JOSH EDELSON / AFP)
Fotó: Josh Edelson / AFP

Zuckerberg rendszeresen értékesít részvényeiből, ám a tavalyi évet kihagyta, miután a vállalkozás a vártnál gyengébb eredményeket produkált, és a cég árfolyama a 2012-es tőzsdei bevezetés óta a legrosszabb teljesítményt nyújtotta. Mára azonban a társaság árfolyama közelíti a 2021-es történelmi csúcsot. A cégalapító és alapítványa, a Chan Zuckerberg Initiative eddig több mint egymilliárd dollár értékben adott el részvényeket, de még így is Zuckerbergé a Meta 13 százaléka. Ez a részesedés jelenti a cégalapító több mint százmilliárd dolláros vagyonának az oroszlánrészét.

Korábban Zuckerberg és felesége, Prsicilla Chan ígéretet tett arra, hogy még életében eljótékonykodja vagyonának 99 százalékát. 

A mostani részvényeladás több feléért is az alapítvány felel.

A Chan Zuckerberg Initiative idén többek között 250 millió dollárt ígért egy chicagói biotechnológiai kutatóközpont létrehozására, de az alapítvány korábban adott pénzt a San Franciscót sújtó lakhatási válság kezelésére és afrikai szoftverfejlesztő cégeknek is. A 2015-ben létrehozott alapítvány mintegy 6,3 milliárd dolláros vagyon felett rendelkezik.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.