Nem csak az amerikai részvénypiacokat uralja a hét technológiai óriásból álló, Magnificent Sevennek keresztelt vállalatcsoport, de a globális értékpapírpiacok idei felfutása nagy részben ehhez a maréknyi céghez kötődik – mutatott rá az Investor’s Business Daily elemzése.

Laptop,Or,Computer,With,Chart.,Investment,In,Business,And,Financial, 
technológiai,
Mínuszban járnának a részvénypiacok az amerikai technológiai óriások nélkül.
Fotó: Shutterstock

 

A hét technológiai óriás uralja a globális részvénypiacot 

A varázslatos hetes, azaz az Apple, Microsoft, Nvidia, Alphabet, Amazon, Meta és a Tesla részvényeinek szárnyalása az idén a legnagyobb amerikai cégeket tömörítő S&P 500 index emelkedésének 117,8 százalékát eredményezte, azaz nélkülük az egyik legfontosabb index év eleje óta mínuszban járna a jelenlegi 18 százalékos felfutást helyett.

Ez a dominancia a globális részvénypiacon is megmutatkozik : az MSCI All-Country Index, amelyben 2300 képviselteti magát, idei erősödésének 84 százalékát a varázslatos hetesnek köszönheti. Az elemzők szerint ez nem annyira meglepő a történelmi példákat látva.

A területen végzett kutatások azt mutatják, hogy 1990 és 2020 között az Egyesült Államokban jegyzett vállalatok mindössze 2,4 százaléka szállította szinte a teljes globális tőzsdei hozamot ebben az időszakban

– fejtette ki Nicholas Colas, a DataTrek elemzője.

Relatív árfolyamváltozások 2023-tól
S&P, MSCI All World
Erős évük volt a részvénypiacoknak, mondhatnánk első ránézésre. A hét nagy tech részvény nélkül azonban élesen ellentétes képről beszélhetnénk

A varázslatos hetes mellett három nem amerikai cég fért még fel a globális részvényhozam legnagyobb létrehozói közé: a Taiwan Semiconductors Manufacturing (TSMC) csipgyártó, az SAP szoftvercég és az AMSL Holdings technológiai vállalat. Velük együtt a tíz legnagyobb közreműködő a teljes idei globális részvényhozam 87 százalékát fedi le.

A globális tőzsdei felfutást legnagyobb részben, 22,2 százalékban az Nvidia részvényei produkálták, az MI-verseny nyertesét a Microsoft 14,5 százalékos, majd az Apple 14 százalékos hozzájárulása követte.

Az, hogy szinte a teljes idei globális részvényhozam tíz olyan vállalattól származik, amelyek ugyan eltérő, de egyértelműen fontos kapcsolatban állnak a mesterséges intelligenciával, nyugtalanító üzenetet közvetít: ennek az új technológiának a gazdasági hozadéka jó eséllyel egy maroknyi vállalkozáshoz fog csupán kerülni

– tette hozzá Colas.

Mikulás-rali: a dübörgő technológiai részvények húzhatják a szánt

A részvénypiacok rendre felülteljesítenek az év utolsó három hónapjában, a tőzsdék azonban már most is túlfűtött állapotban vannak. Ha megérkezik a Mikulás, szinte biztos, hogy a tech szektort fogja majd be a szán elé.