BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Minsk,,Belarus,,2018.,Nvidia,Geforce,Graphic,Chip,Close,Up

A várakozásoknak megfelelően nőtt az Nvidia bevétele és nyeresége

Az Nvidia a nyáron csatlakozott az eddig mindösszesen négy technológiai vállalatot számláló elitklubhoz, amely az ezermilliárd dollár feletti értékű vállalkozásokat tömöríti.

Az Nvidia bevétele 206 százalékkal, 18,12 milliárd dollárra nőtt éves szinten az október végén zárult harmadik negyedévben. Ez meghaladja az elemzők 16,18 milliárd dolláros várakozását. A nettó nyereség 9,24 milliárd dollárt ért el az egy évvel ezelőtti 680 millió dollárhoz képest, ami részvényenként 3,71 dollárt jelent.

Minsk,,Belarus,,2018.,Nvidia,Geforce,Graphic,Chip,Close,Up
Fotó: Shutterstock

A cég az elmúlt harminc évben a modern videókártya-gyártás királyává vált, a mesterséges intelligencia (MI) térnyerése pedig végérvényesen bebetonozta a dominanciáját: a ChatGPT bemutatása után felerősödött az MI körüli felhajtás, és az Nvidia GPU-i lettek a technológiai vállalatok legkeresettebb árucikkei. 

Az Nvidia napjainkban a gépi tanulás globális piacának több mint 95 százalékát uralja, ami azt jelenti,a fejlesztők is célzottan a vállalat termékeire írják MI-szoftvereiket. Az Nvidia a nyáron csatlakozott az eddig mindösszesen négy technológiai vállalatot számláló elitklubhoz, amely az ezermilliárd dollár feletti értékű vállalkozásokat tömöríti.

Az Nvidia az 1999-es, 12 dolláros részvényárfolyam melletti tőzsdére lépése óta öt alkalommal osztotta fel részvényeit összesen 48-szereződő darabszám mellett, ami azt jelenti, hogy egy darab részvény, amelyet 2000 júniusa előtt vettek, ma 48 részvényt ér. Ennek figyelembevételével elmondható, hogy a cég részvényei 47 669 százalékot erősödtek a tőzsdére lépésük óta.

A vállalat az amerikai tőzsdére is jelentős hatással van: a varázslatos hetes, azaz az Apple, Microsoft, Nvidia, Alphabet, Amazon, Meta és a Tesla részvényeinek szárnyalása az idén a legnagyobb amerikai cégeket tömörítő S&P 500 index emelkedésének 117,8 százalékát eredményezte, azaz nélkülük az egyik legfontosabb index év eleje óta mínuszban járna a jelenlegi 18 százalékos felfutást helyett.

Hiába a szankciók, Kínának gyárt csipet az Nvidia

Washingtoni korlátozások ide vagy oda, az amerikai csipóriás nem akar kiszorulni a hatalmas kínai piacról: az Nvidia három új, kifejezetten a kínai piacra szánt félvezető bemutatását tervezi november közepéig, néhány héttel azt követően, hogy Washington szigorúbb korlátozásokat vezetett be a távol-keleti ország csip- és MI-szektora ellen.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.