Az Nvidia bevétele 206 százalékkal, 18,12 milliárd dollárra nőtt éves szinten az október végén zárult harmadik negyedévben. Ez meghaladja az elemzők 16,18 milliárd dolláros várakozását. A nettó nyereség 9,24 milliárd dollárt ért el az egy évvel ezelőtti 680 millió dollárhoz képest, ami részvényenként 3,71 dollárt jelent.

Minsk,,Belarus,,2018.,Nvidia,Geforce,Graphic,Chip,Close,Up
Fotó: Shutterstock

A cég az elmúlt harminc évben a modern videókártya-gyártás királyává vált, a mesterséges intelligencia (MI) térnyerése pedig végérvényesen bebetonozta a dominanciáját: a ChatGPT bemutatása után felerősödött az MI körüli felhajtás, és az Nvidia GPU-i lettek a technológiai vállalatok legkeresettebb árucikkei. 

Az Nvidia napjainkban a gépi tanulás globális piacának több mint 95 százalékát uralja, ami azt jelenti,a fejlesztők is célzottan a vállalat termékeire írják MI-szoftvereiket. Az Nvidia a nyáron csatlakozott az eddig mindösszesen négy technológiai vállalatot számláló elitklubhoz, amely az ezermilliárd dollár feletti értékű vállalkozásokat tömöríti.

Az Nvidia az 1999-es, 12 dolláros részvényárfolyam melletti tőzsdére lépése óta öt alkalommal osztotta fel részvényeit összesen 48-szereződő darabszám mellett, ami azt jelenti, hogy egy darab amelyet 2000 júniusa előtt vettek, ma 48 részvényt ér. Ennek figyelembevételével elmondható, hogy a cég részvényei 47 669 százalékot erősödtek a tőzsdére lépésük óta.

A vállalat az amerikai tőzsdére is jelentős hatással van: a varázslatos hetes, azaz az Apple, Microsoft, Nvidia, Alphabet, Amazon, Meta és a Tesla részvényeinek szárnyalása az idén a legnagyobb amerikai cégeket tömörítő S&P 500 index emelkedésének 117,8 százalékát eredményezte, azaz nélkülük az egyik legfontosabb index év eleje óta mínuszban járna a jelenlegi 18 százalékos felfutást helyett.

Hiába a szankciók, Kínának gyárt csipet az Nvidia

Washingtoni korlátozások ide vagy oda, az amerikai csipóriás nem akar kiszorulni a hatalmas kínai piacról: az Nvidia három új, kifejezetten a kínai piacra szánt félvezető bemutatását tervezi november közepéig, néhány héttel azt követően, hogy Washington szigorúbb korlátozásokat vezetett be a távol-keleti ország csip- és MI-szektora ellen.