Történelmi rekordját megdöntve 2135 dollárig menetelt az arany unciánkénti árfolyama az elmúlt órákban, a hagyományosan vett tartalékeszköz mellett azonban a legnagyobb digitális valuta, a értéke is megugrott, másfél éves csúcsát ledöntve 41 500 dollár fölé ralizott, közel 10 százalékosra nyújtva ezzel az elmúlt öt nap alatt elkönyvelt erősödését. A két eszköz lendülete ugyan töretlen, a befektetők kilátásai, melyek a ralit mozgatják, könnyedén bizonyulhatnak hamisnak.

Commodity,And,Alternative,Asset,,Gold,Bar,And,Crypto,Currency,Bitcoin, 
arany, bitcoin,
Parádés ralival zárja az évet az arany és a bitcoin is, a folytatás azonban erősen kérdéses.
Fotó: Shutterstock

Miért erősödik az arany?

Az arany látványos felfutásának kezdete az izraeli háború kirobbanásához köthető: az orosz–ukrán háború kirobbanása óta látott legsúlyosabb geopolitikai incidens ugyanis tankönyv szerint a menedékeszközök felé terelte a befektetők tömegeit, akik közül legtöbben a sárga nemesfémet választották. A Hamász támadása óta az arany árfolyama több mint 300 dollárral emelkedett, a nemesfém ralija azonban az egyre enyhülő globális monetáris politikai kilátások nélkül azonban minden bizonnyal nem lett volna fenntartható.

Az elmúlt hetek ugyanis – a Fed egyre erőteljesebb ellenkezése ellenére – már arról szóltak a befektetők körében, hogy a korábban szinte sziklaszilárdsággal várt, hosszan magasan maradó kamatkörnyezet helyét egy korán, és egyre korábbra tolódó monetáris lazítási kampány veheti át mind Amerikában, mind az Európai Központi Bank esetében, tüzelve ezzel a részvénypiaci ralit, a bitcoinhoz hasonló kockázati eszközök iránti érdeklődést, és a dollár gyengülésével párhuzamosan szintén erőre kapó arany árfolyamát is.

Az elmúlt órákban 2135 dolláron is történt kötés az arany unciájára.

A dollár indexe a főbb devizákkal szemben november eleje óta közel 3 százalékot vesztett értékéből, míg az arany ugyanezen távlatban közel 5 százalékot erősödött.

Miért erősödik a bitcoin?

A legnagyobb kriptodeviza árfolyam-erősödését ugyan természetesen a legfrissebb, már jövő év tavaszára várt jegybanki alapkamat-csökkentések is támogatják, vitorlájának szele elsősorban a bitcoin ETF várható és egyre biztosabb érkezéséből ered: az amerikai tőzsdefelügyelet ugyanis minden jel szerint jövő év januárjában jóváhagyja majd a tőzsdén kereskedett befektetési alapok számára, hogy közvetlenül bitcoinba fektessenek, ez pedig egyes elemzők szerint akár dollármilliárdos nagyságrendű tőkebeáramlást idézhet majd elő a kriptopiacon – főként a bitcoin kapitalizációját növelve ezzel.

Az izraeli háború kirobbanása ugyanakkor a bitcoinnak is jót tett, a digitális deviza október közepe óta 55 százalékkal tudott erősödni.

Berobbant a bitcoin árfolyama az ETF-remények erősödésére.

A bitcoin esetében azonban az sem elhanyagolható, hogy a kriptodeviza bányászatáért járó blokkjutalom jövő év tavaszán, várhatóan áprilisban a 840 ezredik blokk elérésekor a jelenlegi felére csökken majd, ezt az eseményt az elmúlt évtizedben pedig rendre az aktuális történelmi csúcsok megdöntése követte. Ezek a várakozások pedig a bitcoin ETF érkezésével karöltve már igazán erős táptalajt szolgáltatnak a legnagyobb kriptodeviza számára.

Érdemes lehet betenni a bitcoint a karácsonyfa alá? Pozitív kilátások, felemás tapasztalatokkal

Általában rapszodikus teljesítménnyel zárja az évet a bitcoin, az idei kilátások azonban túlnyomóan pozitívak. A bitcoin-ETF jóváhagyása történelmi ralit indíthat majd a árfolyamában.

Hiába várják a piacok a kamatvágást, a jegybankok kitartanak

Az elmúlt hetekben megfigyelt, átfogó piaci rali mögött főként a befektetők azon várakozása állt, hogy a jegybankok a korábban vártnál hamarabb indítják majd meg kamatvágási kampányaikat, megágyazva ezzel a piacok felfutásának – csakhogy a jegybankárok mind Amerikában, mind az EKB élén élesen ellentmondanak ezeknek a prognózisoknak. 

A Fed feje, Jerome Powell ugyan pénteken azt mondta, az amerikai kamatpolitika jelenleg már a „kifejezetten korlátozó tartományban” mozog, olajat öntve ezzel a lazítási várakozások tüzére, viszont gyorsan le is szögezte: korai lenne azt gondolni, hogy a monetáris politika már elérte az inflációval kapcsolatos céljait. A befektetők azonban ügyet sem vetettek Powell finomítására, ahogy ezt az elmúlt hetekben már megszokhattuk: a piacok jelenleg már 50 százalék felett árazzák, hogy márciusban kamatot vág majd a Fed, míg májusra már teljes bizonyossággal a lazítás mellett teszik le voksukat.