Egyszázalékos napon belüli emelkedéssel 38 168 dollárra szúrt fel a jegyzése, ami tavaly április óta a legmagasabb értéke. Később alábbhagyott a lelkesedés, s 37 740 dollárig csillapodott a kriptopiaci pezsgés. 

A,Lot,Of,Bitcoin,Crypto,Currency,Gold,Bitcoin,Btc,Bit, 
bitcoin ETF
Fotó: Shutterstock

A világ legnagyobb piaci kapitalizációjú kriptovalutája novemberben több mint 10 százalékot ralizott. A lelkesedést azok a piaci várakozások fűtik, melyek bíznak a puha landolásban, s az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed jövő évi kamatvágásában. Ehhez adott impulzust a mai amerikai GDP-adat is, mert

 a monetáris politika lazítása bikapiaci szignál a digitális eszközök számára, mivel a befektetők általában visszahúzódnak a kockázatosabb befektetésektől, amikor a kamatlábak emelkednek.

Idén eddig a bitcoin körülbelül 130 százalékot emelkedett, s a Wall Street további hegymenetet vár. A Standard Chartered kedden közölte: a bitcoin jó úton halad afelé, hogy a jövő év végére elérje a 100 ezer dolláros árfolyamot. Míg rövid távon Katie Stockton technikai elemző azt várja, hogy a Bitcoin a 42 200 dolláros ellenállás tesztelésébe kezdhet. 

A kriptokereskedők továbbra is abban reménykednek, hogy az Értékpapír- és Tőzsdebizottság jóváhagyja az első Bitcoin ETF (tőzsdén kereskedett alap) startját. Az intézményi szereplők, köztük a Fidelity és a BlackRock lobbizik a szabályozás zöld lámpájáért. 

Az árfolyam-emelkedés katalizátora lehet a jövő áprilisban esedékes blokkjutalom-felezés. Ez a négyévente ismétlődő esemény megfelezi az adott egységnyi bitcoinbányászatért járó zsetonok mennyiségét, visszafogva ezzel a kínálat növekedését. Az előző három felezést követő 12 hónapban 2012-ben, 2016-ban és 2020-ban a bitcoin 8 százalékot, 284 százalékot, illetve 559 százalékot emelkedett.