A december a történelmi tapasztalatok szerint az egyik, ha nem a leginkább rapszodikus hónapja a bitcoinnak, így joggal merül fel a kérdés: az idei karácsonyi időszakra milyen formában fordul majd rá a legnagyobb kriptodeviza, és mire számíthatnak a befektetők az ünnepi időszakot követően még az idén?

Fir-cone,,Gift,Box,,Red,Glass,Flower,,Bitcoin,Virtual,Crypto,Currency
Kellemes karácsonyi ünnepekre készülhetnek a szerelmesei.
Fotó: Shutterstock

 

A történelmi tapasztalatok felemások a decemberi bitcoinralit tekintve

Az elmúlt tíz év bitcoinárfolyam-változásait vizsgálva kijelenthetjük: kumulatíve ugyan pluszban jár az év utolsó hónapjának mérlege, ám az elmúlt két esztendőt negatívban zárta a árfolyama – igaz, még a kriptopiacon is kifejezetten erősnek mondható ellenszélben.

A bitcoin tavalyi évzárását ugyanis az FTX kriptotőzsde bedőlése övezte, mely a teljes kriptopiacot magával rántotta, egy évvel korábban pedig a terraUSD stabilcoin összeomlása miatt kezdett átfogó mélyrepülésbe a piac – mondhatni minden tényező összefogott a bitcoin ellen az elmúlt két év végét tekintve.

Sam Bankman-Fried kálváriája még csak most kezdődik igazán, évszázados börtönbüntetéssel néz szembe az elítélt kriptocsászár

A tavaly novemberben becsődölt FTX kriptotőzsde vezetőjét minden vádpontban bűnösnek találták, 110 éves börtönbüntetéssel néz szembe a kriptopiac egyik legnagyobb szélhámosa. Bűntársai azonban minden jel szerint teljes egészében megússzák az ügyet.

A legutóbb, mikor az idei negyedik negyedéves teljesítményt nagyjából reprodukálta a bitcoin árfolyama 2020 végén, a token kurzusa közel 48 százalékot tudott erősödni decemberben. A kilátások pedig az idei év végét tekintve is kifejezetten jók.

A bitcoin havi teljesítménye
Kifejezetten rapszodikus hónapnak tekinthető a december a bitcoin piacán

Erős év, még jobb kilátások: közeleg a bitcoin-ETF

A bitcoinnak az idén kifejezetten erős éve volt: az év elejétől számítva már 128 százalékos árfolyam-emelkedésen van túl a legnagyobb kriptodeviza, ez pedig a teljes alternatív devizapiacot emelkedő pályára állította. Az ekkora éves felfutás még a bitcoin háza táján is kiemelkedőnek mondható, a rali mögött pedig elsősorban az első bitcoin-ETF engedélyezésének egyre növekvő esélye áll.

A bitcoin árfolyama 2023-tól
Elképesztő ralin van túl október közepe óta a bitcoin

Egyes elemzők szerint ugyanis már csak idő kérdése, hogy az amerikai tőzsdefelügyelet engedélyezze az első, bitcoint követő, tőzsdén kereskedett befektetési alapokat, bevonva ezzel az eddig sokak által szkepticizmussal követett kriptopiacot a befektetési világ fősodrába, milliárddolláros nagyságrendű tőkét szabadítva rá ezzel a szegmensre.

A decemberi, általában csapongó időszakot követően pedig egy sokkal optimistább januárba csöppen majd a bitcoin: az év első hónapja az elmúlt négy évből háromszor két számjegyű felfutást hozott a kurzusnak, tavaly egészen 40 százalékig futott a mutató január végére, amihez az ETF-reménységek mellett 2024 elején is minden körülmény adott.