Ugyan az első ETF engedélyezésére csak januárban kerülhet majd sor az Egyesült Államokban, a 12 engedélyért folyamodó befektetési vállalat körében hamarosan berobbanhat már az árháború: a kérdés az, ki mennyi pénzt kér majd el a befektetőktől azért, hogy kezelje a bitcoinalapba fektetett tőkéjét.

Close,Up,Of,Metal,Shiny,Bitcoin,Crypto,Currency,Coins,On
Hatalmas az érdeklődés az első bitcoin ETF iránt, a díjak azonban egyelőre nem ismertek.
Fotó: Shutterstock

A vártnál drágábbak lehetnek a bitcoin ETF-ek

Ebben a háborúban pedig az első lövés már el is dördült, a tűzpárbaj azonban még nem vált többoldalúvá. A tech rali meglovaglásával globális ismertségre szert tevő, azóta viszont tetemes veszteségeket halmozó Cathie Wood és vállalata, az ARK Investment Management bejelentette, náluk 80 bázispontos kezelési költség mellett lesznek majd elérhetők a bitcoinalapok – vegyes reakciókat váltva ki ezzel a befektetőkből.

Az ARK ugyanis korábban csupán 70 bázispontos kezelési költséget irányzott elő, ami ugyan nominálisan nem jelent hatalmas eltérést a revizionált 80-hoz képest, az elemzők szerint arra enged következtetni, hogy a kriptós ETF-ek fenntartása és üzemeltetése a vártnál magasabb költségeket jelenthet majd a befektetési vállalatok számára, akik ezt úgy tűnik, kénytelenek lesznek tovább terhelni majd a befektetőkre is.

Cathie Woodék bejelentésére a legnagyobb kriptodeviza árfolyama visszafogott értékvesztéssel reagált, jelenleg a 37 368 dolláros árfolyamon jegyzik.

Közel 130 százalékot erősödött már az idén a bitcoin.

Az első bitcoin ETF elindításáért jelenleg egy tucat befektetési vállalat van versenyben, köztük a BlackRock, az Invesco vagy éppen a Fidelity. Ezek a cégek általában kifejezetten alacsony kezelési költség mellett üzemeltetik befektetési alapjaikat, amire többek közt azért is van lehetőségük, mert az ARK-hoz képest egészen más nagyságrendben kezelnek tőkét: míg Cathie Wood cége mindössze 14,7 milliárd dollár felett rendelkezik, a BlackRock ennek hatszázszorosát, 9,4 ezermilliárdot, az Inveso pedig 1,5 ezermilliárdot kezel, míg a Fidelity neve mellett 4,3 ezermilliárd dollár szerepel – a legnagyobbak azonban még nem tettek közzé előzetes adatokat sem a bitcoin ETF-jük kezelésének díjáról.

Bitcoin ETF: elhalasztották a történelmi döntést, beleremegett a kriptopiac

Az amerikai tőzsdefelügyelet az egyik befektetési vállalat beadványának mérlegelését jövőre halasztotta, csalódottak a befektetők. Az elemzők szerint azonban januárban már jöhet az első bitcoin ETF.

Az ARK 0,8 százalékos költsége jelentősen magasabb az amerikai ETF-piac 0,54 százalékos átlagánál, ugyanakkor a ProShares határidős Bitcoin Strategy ETF-jének 95 bázispontjához, vagy éppen a Grayscale Bitcoin Trust szintén határidős alap 2 százalékához képest már jelentős diszkontot képvisel.