Az OTP a profitnövekedésből származó forrásait igénybe véve azt tervezi, hogy folytatja az akvizíciókat, amelyek regionális óriásbankká tették a pénzintézetet – nyilatkozta Csányi Sándor elnök-vezérigazgató a Bloombergnek. Hozzátette, hogy tekintve a magyar piac szűkösségét, külföldön is élénken vizsgálják a bővülési lehetőségeket, s ha olyan országban van eladó bank, ahol már jelen van az OTP, az mindenképpen érdekli őket.

csányi sándor
Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója nem kommentálta a romániai leánybank eladását. 
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Csányi Sándor 1992-es vezérigazgatói kinevezése óta folyamatosan terjeszkedik a bankcsoport, amely 2016 óta tizenegy pénzintézetet vásárolt fel Kelet-Európában, főként a Balkánon, és ezalatt majdnem megháromszorozta az eszközállományát, amelynek összértéke szeptember végére meghaladta a százmilliárd eurót. 

A terjeszkedésnek köszönhetően a nettó kamatbevétel mintegy 70 százaléka már a határon túli egységekből származik. Az OTP azonban visszavonulni is tud: 

ahol mérethatékonysági szempontból nem tud megfelelő piaci pozíciót elérni, ott inkább eladja részesedését. 

A legfrissebb példa erre Románia, ahol az OTP csupán a tizedik legnagyobb hitelező. 

A Bloomberg és helyi sajtóhírek szerint az OTP előrehaladott tárgyalásokat folytat helyi üzletágának eladásáról a Banca Transilvaniával, de ezt Csányi Sándor nem kívánta kommentálni a hírügynökségnek adott interjújában.

Idén megugrott nyereségének köszönhetően az OTP tőketartaléka jóval a szabályozói követelmények felett maradt, hitelállományának növekedése pedig az emelkedő kamatoknak hála éves alapon 71 százalékos bővüléshez vezetett az első három negyedév adózott eredményében. 

 

Az OTP-nek tehát bőven maradt forrása ahhoz, hogy ebből – a tőkekövetelményeket betartva – akvizíciókat finanszírozzon. Az idén ez két tranzakcióhoz vezetett: az év elején megvásárolták az üzbegisztáni Ipoteka Bankot, megalapozva ezzel egy közép-ázsiai terjeszkedés lehetőségét, és lezárták a szlovén Nova KBM-ügyletet. 

A folytatásban Csányi Azerbajdzsánt, Grúziát és Kazahsztánt nevezte meg potenciális célpontként.

A nyereség felhasználásának másik módja, hogy egy részét vagy részvény-visszavásárlás formájában visszajuttatják befektetőiknek. Az OTP az idén mintegy 240 millió dollárt fizetett ki osztalékként, s az előrejelzések szerint ez az összeg jövőre 290 millió dollárra emelkedik.

Az OTP-nek az egymással háborúzó Ukrajnában és Oroszországban is vannak érdekeltségei. Korábban azt kommunikálták, hogy egy orosz rendelet nehezíti az egység eladását, majd októberben bejelentették, hogy mintegy százmillió dollár osztalékot vonnak ki az országból. 

Belgrade,,Serbia,-,May,30,,2021:,Otp,Bank,(otp,Banka)BELGRADE, SERBIA - MAY 30, 2021: OTP Bank (OTP Banka) logo on their main office for Belgrade. OTP Bank Group is one of the largest Hungarian banks, spread accross in Central and Eastern Europe.
Az OTP Szerbiában is jelen van. Fotó: BalkansCat

Ukrajna hosszas huzavona után levette az OTP-t a háború szponzorainak listájáról, ahová a bank tényekkel alátámasztott indoklása szerint teljesen alaptalanul került fel. Az ukrán piacon is fontolóra vennék az akvizíciós lehetőségeket, viszont a lengyel piacra lépést Csányi Sándor kizárta, amíg a devizahitelekkel kapcsolatos évtizedes jogi problémák megnyugtatóan nem rendeződnek.

Év végéig eldőlhet a romániai leánybank sorsa

A Transilvania Bank előrehaladott tárgyalásokat folytat a magyar OTP Bank Nyrt. romániai leányvállalatának a megvásárlásáról, a Bloomberg szerint a legnagyobb romániai bank az osztrák rivális Raiffeisen Bankot licitálta túl a szakértők szerint 400 millió euró értékűre taksált leánybankért vívott versenyben. A Transilvania és az OTP még az idén pontot tenne az ügyletre a hírügynökség forrásai szerint. Ehhez az is kell, hogy a román jegybank áldását adja a tulajdonosváltásra.