Az Ipoteka Bank felvásárlásával az OTP Üzbegisztán ígéretes szektorának egyik bankjára tett szert, a tranzakciót kedden zárták le a felek.

OTP
Fotó: Shutterstock

Az eszközérték alapján ötödik legnagyobb üzbég bank felvásárlása tegnap záródott le, a 97,97 százalékos állami tulajdonhányadért az OTP Bank hozzávetőlegesen 324 millió dollárt fizetett. Az összeg megfelelt az elemzői várakozásoknak, a pontos vételárról a magyar bank nem nyilatkozott, amit tudni lehet, az üzbég forrásból érkezett.

Az OTP számára ugyanakkor a mérlegfőösszeg alapján felállított rangsornál sokkal fontosabb részlet, hogy 

az Ipoteka Bank messze a legnagyobb lakossági hitelező az üzbég piacon, 

ez pedig kifejezetten erős pozíciót garantál számára a jövőben. 

Elérte a 12 ezer forintos lélektani határt az OTP részvényárfolyama

A legnagyobb hazai pénzintézet papírjai szerda délután megérintették a 12 ezer forintos árfolyamot, jelenleg kicsivel alatta, 11 990 forinton jár a kurzus.

Az Ipoteka lakossági hitelállománya 15,7 ezermilliárd szum (470 milliárd forint), ami több mint négyezermilliárd szumos (120 milliárd forint) előnyt jelent a szegmens második legnagyobb szereplője előtt. A bank a betétállományt tekintve a negyedik helyre fér fel a piacon 14,4 ezermilliárd szumos (420 milliárd forint) mutatójával.

Az Ipoteka a teljes üzbég bankszektor eszközállományának 7,6 százalékával rendelkezik 43 ezermilliárd szumos (1,29 ezermilliárd forint) mérlegfőösszegével. 

A bank tavalyi első féléves profitja 560 milliárd szumra (16,8 milliárd forint) nőtt az egy évvel korábbi 404 milliárdról,

látványosan megközelítve a 2021-es év egésze során elért 887 milliárd szumot. A 2022 első hat hónapja során számított sajáttőke-arányos megtérülés (ROE) kifejezetten magas volt, meghaladta a 21,5 százalékot, a nettó kamatmarzs pedig 6,9 százalékra emelkedett.

Ragyogó első fél éven van túl az OTP részvényárfolyama

Az üzbég piacra való belépés azért is nevezhető kifejezetten jó döntésnek, mert az ország GPD-je tavaly 5,7 százalékkal növekedett, az idén további 4,5-5, míg jövőre 5-6 százalék közötti növekedést jósolnak az elemzők, a bővülésből a növekvő hitelezésen keresztül a bankszektor minden bizonnyal bőséggel kiveszi majd a részét. Az üzbég 10,38 százalékos, az alapkamat pedig 14 százalék.

Üzbegisztán lakossága 35 millió fő, több mint 1,5 millióan az OTP új üzbég bankjánál tartják a pénzüket.

„Az üzbég bankpiac privatizációjában első külföldi szereplőként részt venni hatalmas felelősség és nagy lehetőség az OTP csoport számára – mondta Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója. – A digitalizáció terén elért eredmények és a folyamatban lévő infrastrukturális beruházások kiváló alapot teremtenek arra, hogy az üzbég gazdaság és annak fontos szereplőjeként az Ipoteka Bank is dinamikus és fenntartható növekedést érjen el a következő években, évtizedekben.”

Az Ipoteka 39 bankfiókkal és 200 ügyfélkapcsolati ponttal rendelkezik, az elmúlt három évben pedig látványosan volt képes növekedni: a hitelállomány 20, a betétállomány 24 százalékos átlagos éves ütemmel bővült.

Jól taktikázott az OTP, olcsón vesz bankot Ázsiában

Az OTP Bank az Üzbég Köztársaság Pénzügyminisztériuma tulajdonában lévő részvényeit két lépésben vásárolja meg: a részvények 75 százalékát most, a fennmaradó 25 százalékot pedig három évvel az első tranzakció pénzügyi zárása után. 

Az érintetlen piac bevételén túl az OTP számára a tranzakció 200 millió eurós egyszeri pozitív eredményhatást is biztosít.