Több mint 8 százalékot esett kedd délelőtt a De La Rue részvényárfolyama, miután a világ legnagyobb bankjegynyomdája közzétette első üzleti fél évének eredményét.

Az új brit bankjegyeket is a De La Rue szállítja. Fotó: AFP

A befektetőknek csalódást okozhatott, hogy a több mint kétszáz éves múltra visszatekintő brit társaság a javuló teljesítmény ellenére nem változtatott egész éves eredménycéljain. A tisztított működési eredmény így továbbra is 20 millió font körül futhat be a 2024 márciusában záruló üzleti évben.

A társaság forgalma 1,7 százalékkal, 161,4 millió fontra mérséklődött, a tisztított üzemi nyereség soron pedig 7,9 millió fontról számolt be a szeptember 24-én zárult hat hónapra vonatkozóan, ami 15 százalékkal elmarad az egy évvel korábbitól, a vezetőség korábbi, közel nullszaldós várakozását azonban jócskán túlszárnyalta.

Az adózott egy részvényre jutó veszteség 2,6 penny volt az időszakban, szemben az egy évvel korábban elkönyvelt, 2 pennys profittal.

A teljesítményt a bankjegyek iránti kereslet élénkülése is javította, a magas mellett ugyanis egyre több bankjegyre van igény szerte a világon.

A készpénz iránti kereslet az idei év elején két évtizedes mélypontra esett vissza, mivel a központi bankok és a kormányok a világjárvány idején hatalmas készpénzmennyiséget halmoztak fel, miközben a digitális bankolás és az érintés nélküli fizetés is egyre népszerűbbé vált.

A mintegy 140 országgal üzleti kapcsolatban álló bankjegygyártó szerint – amely az új brit uralkodót, III. Károlyt ábrázoló bankjegyeket is tervezte – a kereslet helyreállt, mivel az inflációs nyomás miatt egyes országok ismét rendeltek bankjegyeket.

 

Clive Vacher vezérigazgató szerint a bankjegypiac a folyamatos fellendülés jeleit mutatja, a De La Rue pedig idén szeptember óta megduplázta bankjegyekre vonatkozó rendelésállományát.

A fellendülés jeleit látjuk, de még nem érjük el a járvány előtti vagy annak korai szakaszában látott szintet

– hangsúlyozta a cégvezető.

A vállalat részvényárfolyama a keddi zuhanást is figyelembe véve 5,6 százalékkal marad el az év eleji szinttől.