Jó formában várja a forint a Standard & Poor’s (S&P) döntését, a hitelminősítő várhatóan péntek este értékeli a magyar államadósság besorolását. 

Hungarian,Parliament,Building,At,Sunset,,Budapest,,Hungary
A magyar állam által kibocsátott kötvények a befektetésre ajánlott kategóriában szerepelnek. 
Fotó: Shutterstock

A forint piacán mindenesetre nem mutatkoznak az ijedtség jelezi, az euró-forint keresztárfolyam péntek délután kicsivel a 380-as szint felett jár. A magyar deviza egyébként egész héten lassan-lassan gyengült, a csúcspont péntek délelőtt jött el, akkor 382,6 forintot kellett adni egy euróért. Majd kifejezetten kedvező hírek érkeztek Brüsszelből az EU-s helyreállítási alaphoz való hozzáférésről, ami után 2 egységgel erősödött a hazai fizetőeszköz.

A várakozások szerint a BBB- besoroláson, valamint a stabil kilátáson aligha változtat az S&P. 

A tét azért nem kicsi, mint ahogy pénteken az Erste elemzői írták,

egy kilátás rontás is már csak egy hajszállal választana el bennünket a befektetésre nem ajánlott kategóriától, amely számos alapot arra késztethetne, hogy eladja a magyar állampapírjait. Ugyanis sok esetben az kritérium, hogy az alap csak befektetési fokozatú papírokat tarthat.

A magyar kötvénypiacon azonban nyoma sincs annak, hogy valaki nagyobb volumenben adna el, a 10-éves referenciahozam a hét elején 6,6 százalékon állt, ami péntekre 6,45 százalékra mérséklődött, úgy, hogy csütörtökön még ennél is alacsonyabb volt a hozamszint. 

Sokkal jobban áll a forint, mint az év elején – az EU-s források hírére az árfolyam begyújtotta a rakétákat

A várakozásoknak megfelelő novemberi inflációs adat nem forgatta fel a forint piacát, délután Varga Mihály bejelentésére viszont komoly árfolyamerősödés kezdődött.

 

Euró-forint árfolyammozgás az elmúlt 3 hónapban.