Újabb szintekkel barátkozik a forint kurzusa. Az euró-forint keresztárfolyam hétfő délelőtt a 384-es szint fölé emelkedett. Pénteken már láttunk egy ennél kisebb felszúrást, de azt megelőzően október végén tartózkodott utoljára ebben a zónában a hazai deviza. Nem szerencsés, hogy a jegyzés mint kés a vajon vágtatott át a 382-es szinten, hiszen nem sokkal a felett halad az 50 napos mozgóátlag, de láthatóan nem tudta megállítani a forint gyengülését. 

170905mnbLog_VZ-8
 

A hogyan továbbról megoszlanak a vélemények, rövid távon a keddi kamatdöntő ülés lehet meghatározó. A magyar jegybank részéről 75 bázispontos kamatvágás a legvalószínűbb, de néhány elemző 100 bázispontos lazítást is elképzelhetőnek tart. A Raiffeisen Bank elemzői 75 bázispontra voksolnak, amivel az irányadó ráta 10,75 százalékra mérséklődne. 

Rövid és középtávú előrejelzésükben 380-as euró/forint árfolyam szerepel.

Érdekes lehet a 100 napos mozgóátlag 383,7 körül, ami az elmúlt napok ellenállása volt, lefelé pedig a 379,9 környéki 200 napos mozgóátlag játszhat továbbra is fontos szerepet, többek között a kerek 380-as támaszt erősítve – tették hozzá.

Az euró-forint árfolyam 5 nap
 

A keddi kamatdöntést követően gyakorlatilag üres a hazai makrogazdasági naptár. Visszatérve az MNB-re, az ING Bank elemzői szerint is valószínűbb, hogy 75 bázispontos vágásokkal halad tovább a monetáris hatóság, egészen májusig. Egy kivétel lehet azonban, aminek láttán a Magyar Nemzeti Bank jövőre gyorsabb ütemű lazításra válthat: ez pedig az, ha 

a Federal Reserve és az Európai Központi Bank egyértelmű jelzéseket tenne a jövő évi kamatvágásokról.  

Laza pénteket tart a forint

Sokasodnak a kockázatok pénteken: este véleményt mond a Fitch Magyarországról, fedezékbe vonulhattak a forintbefektetők.