A márciusi bankpániktól az amerikai adósságplafon elérésén át az évtizedes csúcsokig futó kamatkörnyezetek, sok éve nem látott kötvénypiaci ralik, évtizedes hozamcsúcsok és egy végtelennek tűnő techrali, amit a mesterséges intelligencia berobbanása hajtott: a 2023-as évre még minden bizonnyal egy jó ideig emlékezni fognak a befektetők és a szakértők egyaránt. Az elemzői várakozások szerint azonban a jövő esztendőben sem fogunk unatkozni: a Charles Stanley vagyonkezelő szakértői 12 pontba szedték, mire lesz érdemes odafigyelni jövőre, és hogyan alakulhatnak majd a piaci kilátások.

U.S.-NEW YORK-STOCKSU.S.-NEW YORK-STOCKS(230313) -- NEW YORK, March 13, 2023 (Xinhua) -- Photo taken on March 13, 2023 shows the New York Stock Exchange (NYSE) in New York, the United States. U.S. stocks ended mixed on Monday. The Dow fell 0.28 percent to 31,819.14, and the S&P 500 decreased 0.15 percent to 3,855.76, while the Nasdaq was up 0.45 percent to 11,188.84. (Photo by Michael Nagle/Xinhua)Xinhua News Agency / eyevineContact eyevine for more information about using this image:T: +44 (0) 20 8709 8709E: info@eyevine.comhttp://www.eyevine.com, 
piaci kilátások,
Izgalmasan alakulnak a 2024-es piaci kilátások.
Fotó: Northfoto

Az ukrajnai és izraeli háborúk eszkalációja elkerülhető lesz

A piacok számára valamelyest nyugalmat kölcsönözhet majd, hogy a szakértők várakozásai szerint minden bizonnyal nem kerül majd sor a két legjelentősebb jelenlegi geopolitikai konfliktus kiterjedésére. A szakértők szerint ebben nagy szerepe lesz a közelgő amerikai elnökválasztásnak is: Joe Bident ugyanis korábban már támadták túlzottan Izrael-párti megnyilvánulásai és politikája miatt, mellyel mindkét oldalról szavazatokat vesztett.

Az elemzők szerint ezért jó esély van rá, hogy a jövőre esedékes választásokat megelőzően visszafogja majd az Izrael melletti felszólalásainak számát, ahogy az Ukrajnának szánt katonai és pénzügyi segítséget is háttérbe szorítja majd, hogy a bizonytalan republikánus szavazókat ne idegenítse el magától végérvényesen.

Globálisan enyhül majd a kamatkörnyezet, javulnak a piaci kilátások

Az idei, sok esetben évtizedes csúcsokat döngető szintekre pumpált monetáris szigort tekintve cinikusan akár azt is mondhatnánk, hogy ennél már csak lazább lehet a jegybanki szigor, és igazunk is lenne: az elemzők – és a piacok egyaránt – ugyanis arra számítanak, hogy mindhárom globálisan jelentős térségben, Amerikában, az eurózónában, illetve az Egyesült Királyságban is a hitelfelvétel költségének leszorítása lesz a jegybankárok elsődleges célkitűzése – persze azonban csak úgy, hogy közben nem áldozzák fel az letörése terén elért sikereiket sem. 

A három nagy jegybank, az amerikai Fed, az Európai Központi Bank és a Bank of England minden bizonnyal máskor és más léptékkel indítják majd meg a monetáris környezet enyhítését, az irány azonban azonos lesz: lassan, de biztosan levenni sarkukat a lakossági és vállalati hitelezés torkáról, mielőtt recesszióba lökik a világ legjelentősebb gazdaságait.

Eltérő irányba indulhatnak majd meg a nemzetközi fiskális politikák

Az amerikai államháztartási hiány a kétezermilliárd dollárt is meghaladta az idén, a két párt közt azonban távolról sincs egyetértés abban, hogy pontosan mire, mennyit és miért is kellene költeni az amerikai büdzséből. A republikánusok a kiadások csökkentését sürgetik, az Izraelnek nyújtandó katonai támogatásokat pártolják, míg az ukrajnai segélyeket egyre kevésbé szívlelik – ezzel szemben a demokraták a szociális kiadásokat serkentenék, és a zöldátállást segítenék elő a republikánusoknál sokkal nagyobb mértékben.

Az EU-ban ezzel szemben minden jel szerint a megnövelt fiskális költekezés kerülhet majd fókuszba: a Next Generation EU, azaz a koronavírus utáni helyreállítási alap pénzeinek kifizetése továbbra is zajlik majd, a tagállamok többsége pedig átfogóan támogatná a megnövelt kormányzati költéseket – ezen indítványokat azonban pont a legnagyobb, sok esetben nettó befizetők, mint Németország rendre ellenzik.

Az elemzők szerint szinte biztos, hogy az EU-ban korábban fennálló, szigorú államháztartási hiánnyal kapcsolatos szabályozások továbbra is felfüggesztve maradnak majd, így a tagállamok nemzeti hatáskörben történő fiskális politikája továbbra is viszonylag nagy szabadságot élvezhet majd.

A zöldátállás további terheket ró majd a nyugati világra

A nettó zéró klímacélok elérése érdekében a nyugati kormányzatoknak jövőre is tetemes összegeket kell majd megmozgatniuk, hogy országiakat a vállalat zöldmérföldkövek elérése felé tudják terelni. A kiskereskedelmi árakra ezek a folyamatok felhajtóerővel bírnak majd, a kulcságazatok számára azonban, mint az energiaipar, a szállítmányozás vagy éppen a járműgyártás, jelentős profitokat jelentenek majd. 

A nyugati államok penitenciáljával párhuzamosan azonban a legnagyobb feltörekvő gazdaságok, közük India és Kína, jövőre sem helyezik majd saját gazdasági felfutásuk fontossága elé a környezetvédelmet, így tőlük a szakértők további növekvő károsanyag-kibocsátást várnak, ami minden bizonnyal az évtvized végéig így is maradhat majd. 

Ennek a folyamatnak a legnagyobb nyertese Kína lehet: hozzájuk fut majd be ugyanis a napelemek és szélturbinák iránti megnövekedett kereslet, ahogy az akkumulátorgyártás terén és az elektromos autózásban is az élen maradhat az ország.

Lassul majd a védelmi kiadások növekedése

Az idei év – a tavalyihoz hasonlóan – kifejezetten jól sikerült a védelmi szektor számára: az orosz–ukrán háborút követően idén egy második front is nyílt az aktív geopolitikai konfliktusok terén a Hamász október 7-i terrortámadásával, ami ismét csak hatalmas kiadásokat jelentett az Izrael támogató nyugati országok, ugyanakkor főként az Egyesült Államok számára. 

A védelmi kiadások növekedése azonban egyre több politikus és döntéshozó szemét szúrja: az amerikai törvényhozásban már éles ellentét alakult ki a geopolitikai segélyezéssel szemben, Németország pedig ugyan az idén 100 milliárd eurót költött ilyen kiadásokra, a vehemens költekezés fenntarthatósága erősen kérdésessé vált.

Az biztos, hogy a NATO-tagállamok ezen túl is fent kell majd tartsák az előirányzott, GDP-arányosan 2 százalékos védelmi kiadásaikat, annál többet azonban a szakértők véleménye szerint nem biztos, hogy tudnak majd a célra fordítani.

És hogy milyen hatással lehet majd a részvénypiacokra az amerikai elnökválasztás, az EU protekcionizmusa, vagy éppen a különutas japán monetáris politika? Cikkünk holnapi folytatásából kiderül!