Záros határidőn belül betömhetné a költségvetésen tátongó lyukat a német kormány, ha felszámolná a főként az autógyártók számára adott, több mint 17 milliárd euróra rúgó adókedvezményeit és egyéb iparági támogatásait – állítja a német környezetvédelmi hivatal. 

The last BMW i8 rolls off the production line,
német,
Fokozódik a nyomás a német kormányon, sürgősen véglegesíteni kellene a jövő évi költségvetést.
Fotó: Jan Woitas

A szervezet vezetője, Dirk Messner kiemelte: 

Ezzel a lépéssel két legyet üthetnénk egy csapásra: gyakorlatilag felszámolhatnánk a költségvetésben tátongó hiányt, továbbá visszatérhetnénk a klímacélok teljesítéséhez szükséges útra is.

A környezetvédelmi hivatal számításai szerint a dízel adókulcsának felzárkóztatásával a benzinéhez 6 milliárd euróra, a vállalati autókra fennálló kedvezmények eltörlésével 5 milliárd euróra, míg a legjobban kereső munkavállalók felső 70 százaléka munkába járási támogatásának megszüntetésével 4 milliárd euróra tehetne szert a kormányzat. 

A zöldek támogatását élvező tervezet az állati eredetű termékek és egyes húsok adókulcsát is megemelné, ahogy a belföldi repülőutak kerozinhasználatát is jócskán megadóztatná.

Messner hozzátette: ezeknek az intézkedéseknek a nagy része uniós jóváhagyás nélkül is bevezethető lenne.

Veszélyben a zöldátállás: az e-autózás is áldozatául eshet a német költségvetési válságnak

Olaf Scholz kormányában egyre nő a feszültség, sokan a koalíció szétesését valószínűsítik. A német költségvetési válság a rezsiköltségeken túl az elektromos autózásra is drasztikus hatással lehet.

A zöldek parlamenti frakciójának elnökhelyettese, Andreas Audretsch rámutatott: ezek az intézkedések elsősorban a tehetősebbeket sújtanák extra terhekkel, akik rendre a környezetszennyezésből is nagyobb részt vállalnak, mint az alacsonyabb keresetű polgártársaik, így társadalmilag is igazságosnak tekinthetők.

A német költségvetés azt követően került szorult helyzetbe, hogy kiderült, a kormány a pandémiás segélyekből akarta finanszírozni bizonyos éghajlatvédelmi projektjeit, ezen törekvését azonban az alkotmánybíróság alkotmányellenesnek ítélte, erre válaszul pedig a pénzügyminisztérium azonnali, rendkívüli kiadási stopot rendelt el, gúzsba kötve ezzel Olaf Scholz kancellár egy ideje már gyenge lábakon álló kormányát.

Elemzők szerint a költségvetési válság egyik első és kifejezetten fájdalmas következménye az lehet, hogy a kormányzat nem fogja tudni kifizetni a rezsitámogatást a lakosságnak, több száz eurós havi extra kiadást lőcsölve ezzel a német háztartásokra a  jövő év elején. 

Ahhoz, hogy a parlament még karácsony előtt el tudja fogadni a jövő évi büdzsét, azt még a héten véglegesítenie kellene a kormánynak. Holnap Scholz kancellár mindenesetre új variációkkal áll a közvélemény elé.