Minden hatodik alkalmazottját, azaz a munkavállalók 17 százalékát, kereken 1500 embert tesz lapátra költségei csökkentése érdekében még idén a Spotify Technology – közölte hétfőn a zenei streamingóriás.

Chernivtsi,,Ukraine,-,April,,2022:,Spotify,Application,Logo,On,Smartphone
A Spotify 25 millió dollárt fizetett Harrynek és Meghannak 12 podcastra. Fotó: AFP / Shutterstock

A legjobb munkavállalókat is elérheti a Spotifynál a kasza

A nehéz döntést a növekedés drámai lassulása miatt volt kénytelen meghozni a menedzsment – mondta a BBC-nek Daniel Ek vezérigazgató.

A svéd vállalat eddig mintegy 9 ezer embert foglalkoztatott, és Ek szerint jelentős költségcsökkentésre van szükség a kitűzött célok elérése érdekében. Hozzátette, hogy a leépítés „hihetetlenül fájdalmas lesz a munkavállalók számára”. Számos olyan személyt is érint ugyanis, akik értékes munkát végeztek.

Hogy őszinte legyek, sok okos, tehetséges és keményen dolgozó ember távozik majd tőlünk

– sajnálkozott Ek.

A Spotify már az év eleje óta csökkenti állományát, de a hétfőn bejelentett tervekhez képest eltörpül az eddigi elbocsátások mértéke.

A harmadik negyedévet a Spotify 65 millió eurós nyereséggel zárta, 

azaz több mint egy éve először termelt profitot az időközben végrehajtott áremeléseknek és növekvő előfizetői bázisának köszönhetően. A vezérigazgató szerint a nyereséges negyedévre tekintettel a bejelentett létszámleépítés sokak számára „meglepően nagynak tűnhet”. Eleinte a cégvezetés is csupán kisebb leépítésekben gondolkodott 2024-ben és 2025-ben, végül mégis úgy döntöttek, hogy még ebben az évben drasztikusabb lépésekkel javítják a vállalat mérlegét.

A celebekre hatalmas összegeket költött a svéd vállalat

Indulása óta a Spotify rengeteg pénzt ölt az üzletmenet felpörgetésére, egyebek között olyan exkluzív tartalmakra fizettek dollármilliókat, mint például a Michelle és Barack Obama, valamint a Harry herceg és felesége által készített podcastok. Harryre és Meghanra nem kevesebbet mint 25 millió dollárt dobtak ki, miközben a rebellis hercegi pár két és fél év alatt mindössze 12 epizódot szállított le a svéd zenei streamingcégnek júniusig, amikor lejárt a szerződés.

A podcastokkal kapcsolatban Ek is elárulta a BBC-nek szeptemberben:

Az igazság az, hogy egy részük bevált, egy részük nem.

 

 

A Spotify New York-i tőzsdére bevezetett részvényei a hétfői tőzsdenyitás előtti online kereskedésben 2,3 százalékkal, 185 dollár közelébe drágultak. Az LSEG elemzői konszenzusa amúgy a papírt 187 dolláros medián céláron vételre ajánlja.