Teljesen különböző okokból egyre többen keresik fel a tetoválószalonokat. A cél ma már nem feltétlenül a test díszítése, legkevésbé a törzsi hovatartozás jelzése.

Rhonike Pineda
spotify, tetkó, szken, qr
Fotó: Rhonike Pineda / YouTube

Mielőtt meghozzuk ezt az életre szóló döntést, nem árt végiggondolni, hogy mit tetováltatunk magunkra, és mi az igazi indíttatásunk, mert ha ez jó ötletnek tűnik is, később esetleg megszabadulnánk tőle, ami nem olyan egyszerű, bármilyen fejlett már az ehhez szükséges technológia.  

Ha elég jól bírjuk a fájdalmat, akkor szinte csak a fantáziánk és a tetoválóművész kézügyessége szabhat határt az alkotásnak. A hagyományosnak nevezhető stílusok a legnépszerűbbek. Ilyen a fekete vonalakról és élénk színekről ismert Oldschool vagy a realisztikus stílus, a legélethűbb testfestési technika, amely egészen egyedi mintákkal szolgál, és ehhez kell talán a legnagyobb szakértelem. Egyedinek egyedi, de nem biztos, hogy egy vonalkód az, ami először eszünkbe jutna, hogy magunkra varrassuk. Néhány éve terjedt el, hogy Spotify-kódok jelentek meg a cipőktől kezdve az autó lökhárítókig számos helyen.

A szkennelhető Spotify-tetoválás a világjárvány alatt kezdett kibontakozni, és azóta egyre népszerűbb. 

A vonalkódszerű tetkót a telefonunkkal beolvasva, lejátszhatjuk és hallgathatjuk kedvenc muzsikánkat, és ennek nyomán egyre több zenerajongó csatlakozott a Spotify zenei alkalmazás tetoválási őrületéhez.

A tetoválómesterek szerint nem kisebb kihívás egy vonalkód, mint például egy realisztikus tetoválás, mert különösen nagy pontosságot igényel, hogy működőképes legyen. Ezért arra figyelmeztetnek, hogy csak az varrasson magára ilyen tetoválást, aki nem bánja, ha később már nem tudja használni zenehallgatáshoz. Továbbá csak lapos és sima testfelületeken, mint a boka vagy a térd belső részén működik, azonban a csukló vagy a felkar könnyebben hozzáférhető területek, amikor szkennelni szeretnénk a kódokat. Mint minden más tetoválás, mindenkinél másképp gyógyul, és az idő múlásával megváltozik. 

 

Az a kérdés, hogy mennyi ideig fog szkennelhető vonalkódként funkcionálni, még fájdalmasabb válasszal szolgálhat, mint maga a procedúra, amivel a tetoválótű a bőrünkbe üti a festéket. Először is megváltozott fényviszonyok mellett nehezebb beszkennelni a tetoválást, és idővel a színe ki fog fakulni, a bőr öregedésével a vonalak eltorzulnak. A legnépszerűbb bőrre tetovált szkennelhető vonalkódok az AC/DC dalaitól kezdve a Shrek főcímdaláig széles elérhető palettán mozognak, ráadásul sokan ezekből a tetoválásokból többet is bevállalnak.