Ellenszavazat, sőt tartózkodás nélkül szavazták meg az Appeninn közgyűlésén megjelent részvényesek, hogy a társaság kezdeményezze szabályozott ingatlanbefektetési elővállalkozásként (SZIE), majd szabályozott ingatlanbefektetési társaságként (SZIT) történő nyilvántartásba vételét – közölte a BÉT Prémium kategóriájában jegyzett vállalat szerdán.

Osztalékpapírrá válik az Appeninn-részvény. Fotó: Kallus Gyögy / Világgazdaság

A közgyűlésre szóló meghívó közzététele, azaz november 10. óta a cég részvénykurzusa 257 forintról 425 forintra emelkedett.

Mint ismert, a SZIT-ként működő cégek számos adókedvezményben részesülnek, például mentesülnek a társasági és a helyi iparűzési adó megfizetése alól. Emellett kedvezményes, 2 százalékos visszterhes vagyonátruházási illetéket fizetnek az általuk megszerzett ingatlan tulajdonjogának, vagyoni értékű jogának és a belföldi ingatlanvagyonnal rendelkező gazdasági társaságban fennálló tulajdonrésznek a megszerzésére. Kapcsolt felek közötti jogügylet esetén pedig a tranzakció illetékmentes.

A lényeg azonban az osztalékfizetésre vonatkozó szabályokban rejlik, hiszen a SZIT ügyvezetésének, részvénytársaság esetén az igazgatóságnak az éves beszámoló jóváhagyását követően  javaslatot kell tennie a nyereség legalább 90 százalékának mint elvárt osztaléknak a kifizetésére. A javaslatot persze nem kötelező megszavazni, el is lehet utasítani, ám a részvényekre pénteken rászabaduló befektetők jól láthatóan nem erre a forgatókönyvre számítanak.