Kötelező erejű szándéknyilatkozatot írt alá a Richter és a Mithra Pharmaceuticals az első estetrol alapú kombinált orális fogamzásgátló, valamint a kizárólag estetrolalapú, menopauzás tünetek kezelését célzó termékjelölt Kínában történő forgalmazásáról. A licencszerződések megkötésével a Richter mindkét termékre kizárólagos forgalmazási jogot nyer Kínában, a kínai forgalombahozatali engedély megszerzéséhez szükséges klinikai vizsgálatokat pedig szintén a Richter fogja elvégezni és finanszírozni – áll a Richter közleményében.

20220303 Budapest 
Richter Gedeon Nyrt. 
Gyógyszergyár 
külső

Fotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG
20220303 Budapest Richter Gedeon Nyrt. Gyógyszergyár külsőFotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG
Hatalmas piacra tör be a Richter.
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A licencszerződések megkötésekor a Richter 4,5 millió eurós kifizetést teljesít a Mithra számára, a megállapodás szerint a hatósági eljárás egyes szakaszaihoz kapcsolódóan további, mindösszesen 1,2 millió eurós mérföldkő kifizetések válnak esedékessé a két termék vonatkozásában, illetve 8,5 millió eurós értékesítéshez kötött mérföldkő kifizetések is felmerülnek. 

A bevezetést követően a kumulált nettó értékesítésre vetített alacsony két számjegyű jogdíj fizetendő.

Kína jelentős piac Ázsiában, kulcsfontosságú a Richter számára az Ázsia–Csendes-óceán térségében élő nők egészségügyi igényeinek kiszolgálásában. Friss adatok szerint Kínában a megcélozható fogamzásgátló-piac évi 104 millió eurót tesz ki és a következő 5 év során 15 százalékos összetett éves növekedési rátával (CAGR) emelkedhet, míg a megcélozható menopauzás piac 87 millió eurós nagyságrendű és a következő öt évre 10 százalékos CAGR-bővüléssel számolnak.

Meg vagyunk győződve arról, hogy a Richter eleget tud tenni a kínai nők fokozódó egészségügyi igényeinek és a két, E4 hatóanyag-tartalmú készítményével ki tudja majd elégíteni a növekvő keresletet. Várakozással tekintünk a Mithrával történő együttműködés elé a kínai piacra lépés folyamatában. A Mithra innovációs képessége és a Richter kereskedelmi potenciálja lehetővé teszi, hogy új generációs szolgáltatást nyújthassunk Kínában, ami kedvező hatással jár majd ezen a hatalmas piacon élő nők milliói számára

– fejtette ki Bogsch Erik, a Richter Igazgatóságának elnöke.

David Horn Solomon, a Mithra vezérigazgatója kijelentette: „Várakozással tekintünk nagyra értékelt partnerünkkel, a Richterrel megkötendő szerződés aláírása elé. Mind az ESTELLE, mind pedig a DONESTA differenciált hatásosságot, biztonságot és kényelmes használatot ígér nők milliói számára Kína-szerte. Az orális fogamzásgátlókat széles körűen használják a kínai nők és ezen a bővülő piacon – ahol mintegy 660 millió nő él az összes korcsoportot tekintve – jelentős kereslet mutatkozik a menopauzás készítmények iránt is. Meg vagyunk győződve arról, hogy termékeink jelentős változást hoznak majd az életükben. Szoros együttműködésre készülünk partnerünkkel annak érdekében, hogy az ottani sikerek elérését támogassuk.”

Az első E4-alapú készítmény 15 mg estetrolt és 3 mg drospirenone-t (DRSP) tartalmaz, amit kombinált orális fogamzásgátlóként a Richter Európában DROVELIS márkanéven forgalmaz. A DONESTA a Mithra új generációs, szájon át adagolható estetrol- (E4-) alapú hormonterápiás termékjelöltje.