BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Véleményt mondtak a 4iG-ről, minden részvényest érint

Lezárult a Scope Ratings éves auditja, a hitelminősítő intézet a 4iG adósbesorolását vizsgálta.

A Scope Ratings éves felülvizsgálatán stabilról pozitív kilátásúra változtatta a 4iG kibocsátói adóságbesorolását (BB-), amely a jövedelmezőség javulásával későbbiekben az infokommunikációs vállalatcsoport felminősítését is eredményezheti. 

4iG
Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

Emellett a hitelminősítő megerősítette a tőkepiaci társaság kötvényeinek korábbi adósságbesorolását (BB-) is. A Scope elemzői szerint az adósságbesorolás pozitív kilátásait a 4iG pénzügyi politikájával összhangban lévő várható adósságcsökkentés, valamint a felvásárolt távközlési vállalatok között elindult integrációs folyamatok is indokolják.

A Scope értékelése alapján a 4iG vezető piaci pozíciókkal, valamint kiváló versenyképességgel rendelkezik Magyarországon és Albániában. A vállalatcsoport stabil hitelmutatókat és jelentős eredményjavulást mutat a lezárt akvizíciók eredményeként. A vállalatcsoport üzleti kockázati profilja alacsony, amelyet a telekommunikációs iparág alacsony volatilitása, valamint a Vodafone Magyarország felvásárlásával elért piaci pozíció is támogat.

A Scope előrejelzése szerint a vállalatcsoport pénzügyi kockázati profilja javul, a korrigált adósság/EBITDA mutató 2024-re várhatóan 4,2-re csökken, míg a kamatfedezet az elkövetkező években több mint háromszoros lesz. A Scope a 4iG likviditását megfelelőnek ítéli, nincs a társaságon jelentős hiteltörlesztési nyomás: a hitelminősítő szerint a rendelkezésre álló készpénz és a szabad cash flow kombinációja a rövid lejáratú hitelek több mint kétszeresét fedezi, továbbá a hosszútávú hitelek kapcsán a csoportnak nincs jelentős három éven belüli tőkefizetési kötelezettsége.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.