A Richter Gedeon és az OTP Bank is érdekelt lehet a kastélyprogramban – írja az Atv.hu. Korábban a Világgazdaság is megírta, hogy a kormány kastély-örökbefogadási programot indít azzal a céllal, hogy 

nagy magyar vállalatoknak és más nemzetközi háttérrel is rendelkező cégeknek felajánlják, hogy néhány megmentésre érdemes kastélyt fogadjanak örökbe. 

Fotó: Juhász Gábor / MTI

Lázár János építési és közlekedési miniszter külön kiemelte példának az OTP-t, a Molt és a Richtert is. A miniszter hozzátette, hogy a kastélyok üzemeltetése mellett a fenntartásban is részt kell venniük a cégeknek.

Az Atv.hu-val a Richter közölte, hogy kapott megkeresést a programmal kapcsolatban. 

Elkötelezettek vagyunk a kulturális örökség és az épített örökségünk védelme iránt, ezért komolyan fontolóra vettük a kérdést

– közölte a gyógyszeripari cég a portál megkeresésére. További konkrétumokról – így például arról, hogyan nézne ki a gyakorlatban az örökbe vett kastély, vagy kastélyok üzemeltetése, a közcélú funkciók megtartása – azonban nem számolt be a cég, mert alkotmánybírósági normakontrollra várnak. Az OTP azt írta a portálnak, hogy „a vonatkozó részletszabályok megismerését követően nyitottak vagyunk az egyeztetésekre, amennyiben hozzá tudunk járulni a nemzeti értékek fenntartásához úgy, hogy az nem jár jelentős teherrel az OTP Bank számára.”