A csődbe ment amerikai regionális bankok állami megmentésére befizetett 2,9 milliárd dolláros hozzájárulása miatt visszaesett a JPMorgan negyedik negyedéves nyeresége – közölte a tengerentúli nagybank pénteken.

Top Wall Street CEO's Testify At Senate Banking Hearing
Jamie Dimon, a JPMorgan vezérigazgatója. 
Fotó: Win McNamee/Getty Images

A bankmentés miatt zsugorodott a JPMorgan profitja

A pénzintézet nyeresége éves bázison 15 százalékkal, 9,31 milliárd dollárra, egy részvényre számítva (EPS) pedig 3,04 dollárra esett az LSEG elemzői konszenzusa által várt 3,32 dollárral szemben. A menedzsment szerint a bankmentéshez való hozzájárulást, illetve egy szintén a bankcsődökhöz kapcsolódó 743 millió dolláros befektetési veszteséget figyelmen kívül hagyva 3,97 dollár lett volna az EPS.

A negyedéves bevétel viszont 12 százalékkal, 39,94 milliárd dollárra bővült, felülmúlva a piac 39,78 milliárd dolláros prognózisát.

Az egész évet tekintve egyébként a bank közel 50 milliárd dolláros rekordprofitot termelt, mivel a nettó kamatbevétel és a hitelminőség terén is jobban teljesített a vártnál – kommentálta a jelentést Jamie Dimon vezérigazgató. Ebből amúgy 4,1 milliárd dollár a nagybank által a csődből kivásárolt First Republictól jött be.

Akárcsak a 2008-as pénzügyi válságból, a JPMorgan a tavalyi krízisből is erősebben és nyereségesebben került ki, méghozzá a CNBC szerint éppen a First Republic megszerzése miatt, amely a tehetős tengerparti családok körében meglehetősen népszerű.

Jamie Dimon továbbra is óvatos

A bank teljesítménye ellenére ugyanakkor Jamie Dimon óvatosan nyilatkozott az amerikai gazdaságról.

A gazdaság továbbra is ellenálló, a fogyasztók költenek, és a piacok még mindig puha landolásra számítanak, ám a költségvetési deficit és az ellátási láncokba való beavatkozás miatt az tartósabbá válhat és a kamatok magasabbak maradhatnak, mint amire a piacok számítanak

– mondta, hozzátéve, hogy a piacokat és a nemzetgazdaságokat érintő kockázatok közé tartoznak az ukrajnai és közel-keleti háborúk. Szerinte ezek a jelentős kockázati tényezők és negatív fejlemények továbbra is indokolják az óvatosságot.

 

A kisebb bankok szenvednek az Egyesült Államokban

Míg a mérlegfőösszege alapján a legnagyobb amerikai bank jól boldogult a magasabb kamatkörnyezetben, a kisebb bankoknak meggyűlt a baja a helyzettel. Kénytelenek voltak ugyanis magasabb kamatot fizetni a betétekre, miközben az emelkedő hozamok miatt a tulajdonukban álló kötvények értéke csökkent, ami nem realizált veszteségeket eredményezett, nyomást gyakorolva a tőkeszintre.

A kereskedelmi hitelekből, különösen az irodaházak adósságából származó, növekvő veszteségek és a hitelkártyák magasabb nemteljesítési aránya miatt is egyre nő az aggodalom az ágazatban.

A tavaly megingott bankrészvények azonban novemberben talpra álltak, mivel a Fed sikeresen kezelte az inflációt, és idén már csökkentheti a kamatlábakat.

A JPMorgan részvényei tavaly 27 százalékkal erősödtek, ami a legjobb teljesítmény a nagybankok között, és messze felülmúlta a KBW amerikai bankindex mínusz 5 százalékos teljesítményét is.

A hírre a bank papírjai a pénteki tőzsdenyitás előtti online kereskedésben 2,6 százalékkal, 174,7 dollárra erősödtek.