Alacsony hozamokra számít 2024-ben saját befektetésein a norvég állami vagyonalap a magas kamatlábak, a tartós és a geopolitikai kockázatok miatt, erről a Reutersnek beszélt a világ legnagyobb szuverén alapjának vezetője a Davosban zajló Világgazdasági Fórumon.

Male hand holding a silver Norwegian coin (Norwegian krone,NOK)
Fotó: GettyImages

Az 1,5 ezermilliárd dollárnyi vagyont kezelő alap a norvég állam olaj- és gázkitermelésből származó bevételeit fekteti be, részvényekbe, kötvényekbe, ingatlanokba és külföldi megújuló projektekbe. Az állami vagyonkezelő világszerte több mint 9200 vállalatban rendelkezik részesedéssel, és a tőzsdén jegyzett részvények másfél százalékát birtokolja, döntéseinek és prognózisainak már csak ezért is súlya van a piacon.

Azt hiszem, nagyon lassú év lesz. A legjobb esetben is sétatempó, mert a kamatok csak lassan csökkennek majd

 – mondta Nicolai Tangen a Világgazdasági Fórumon adott interjúban.

Az infláció tartós marad, és "lassabban fog csökkenni, mint ahogy azt általában várják" – mondta Tangen a magasabb szállítási díjakra, üzemanyagárakra és a magasabb bérekre hivatkozva.

Az alap kezelője az általános geopolitikai helyzetet is kockázati tényezőként említette az alap befektetései szempontjából, az elhúzódó ukrajnai és gázai háborúval, valamint "a világ számos részén zajló választásokkal" együtt.

"Közismert, hogy sok helyen van geopolitikai bizonytalanság, és egyes vállalati értékeltségek viszonylag relatíve magasak" – mondta.

"Szóval nem sok jó hírt látok" – summázta Nicolai Tangen.