Az Államadósság Kezelő Központ Zrt. (ÁKK Zrt.) új, 3 éves fix kamatozású állampapírral bővíti a termékpalettát, Fix Magyar Állampapír (FixMÁP) néven, valamint új konstrukciójú és futamidejű Bónusz Magyar Állampapírt (BMÁP) hirdet meg a lakosság részére. Mindkét állampapírtípus 2024. január 8-tól vásárolható meg online vagy személyesen.

Budapest, 2022. október 22.Az Államadósság Kezelő Központ Zrt. (ÁKK) bejárata a Tabán irodaházban, a főváros I. kerületében, a Krisztina térnél.MTVA/Bizományosi: Róka László ***************************Kedves Felhasználó!Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzője/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Fotó: Róka László / MTI

150 milliárd forintos kerettel indul a FixMÁP értékesítése, a futamideje 3 év, az éves kamatláb 7 százalék, de a kamatfizetés nem évi egy, hanem 4 alkalommal történik. A termék keresletét illetően a kibocsátó meglehetősen optimista, a 150 milliárd forintos keretet ugyanis 3 hónapra határozta meg – utána új FixMÁP sorozat érkezik.

Jön egy új, 5 éves futamidejű Bónusz is, 2029/N sorozatszámmal, a jelenleg kapható BMÁP-ot (2027/N) viszont nem vezeti ki az ÁKK. Az ötéves BMÁP kamata is a diszkontkincstárjegy-hozamokhoz lesz indexált, azt az első 3 évben 1,5 százalékponttal, az utolsó 2 évben 2,5 százalékpont kamatprémiummal fejelik meg. Ez a kötvény is évi 4-szer fizet kamatot, az első kamatperiódus (amely január 9-től április 26-ig tart) évesített kamata 8,01 százalék. A futamidő végi magasabb kamatprémiummal a kibocsátó célja, hogy a lakossági befektetők lehetőleg a lejáratig tartsák a BMÁP-kötvényeket.  

Az új kötvényeknél is lesz értékesítési limit: a FixMÁP-nál 50, az új Bónusznál 100 millió forint.

Az új termékek bevezetésével párhuzamosan az Egyéves Magyar éves kamata 8-ról 6,5 százalékra csökken. Ezen a héten még 8 százalékos kamatért lehet 1MÁP-ot venni, a január 8. utáni sorozat kamata már csak 6,5 százalék.
Nem kerülik el a kamatcsökkentést a postákon kapható kincstári takarékjegyek sem. Az egyévesé 8-ról 6,5 százalékra, a kétévesé pedig 8,5-ről 6,75 százalékra csökken.

Nem indult jól a szezon az aukciókon

A vártnál jóval kisebb volt az érdeklődés a meghirdetett diszkont-kincstárjegyekre, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) idei első aukcióján. A kibocsátó 30 milliárd forintnyi diszkont-kincstárjegyet hirdetett meg eladásra, de az elsődleges forgalmazóktól csupán 15,7 milliárdra érkezett ajánlat. Az ÁKK végül 14 milliárd forintnyi vételi ajánlatot fogadott el. A fenti DKJ-k április 30-án járnak le, az első kibocsátásuk tavaly május 3-án volt. Az aukció átlaghozama a szerény érdeklődés miatt magasabb lett az elmúlt hetek átlagánál: 6,48 százalék.