A német hatóságok 50 ezer bitcoint foglaltak le – ami több mint 2,1 milliárd dollárt ér –, amikor megvalósították az ország történetének legnagyobb kriptodeviza-lefoglalását.

shadow of a hand reaching for bitcoin
Fotó: Getty Images

Az eset még 2013-ra nyúlik vissza, amikor egy kalózoldal üzemeltetői váltották bevételeiket bitcoinra. Bár pártolói szerint a bitcoint nem lehet csak úgy elkobozni, a két gyanúsított egyike végül önként utalta át a kriptókat a rendőrök számára. A két férfi ellen a nyomozás folyamatban van, ám vádemelés még nem történt az ügyben – írja a Coindesk.

A rendőrségi közlemény szerint a bitcoinok sorsáról sem született még döntés. 

Nemcsak a német állam halmozott fel az utóbbi években tetemes készleteket a digitális eszközökből, például tavaly az amerikai hatóságok 216 millió dollár értékű bitcoint foglaltak le, melyeket korábban a 2013-ban bezárt, Silk Road nevű darkwebes piactérről – ahol főként különböző kábítószereket lehetett venni, de hamis személyazonosságot és hitelkártyaadatokat is kínáltak – loptak el. 

Az amerikai hatóságok 2022 februárjában pedig mintegy 4 milliárd dollárnyi bitcoint füleltek le, melyeket még 2016-ban loptak el a Bitfinex kriptotőzsdéről. Az Arkham blokkláncelemző szerint az amerikai kormány birtokában több mint 9,5 milliárd dollár értékű van.