A Bloomberg információi szerint január 17-én találkozik a Banca Transilvania és az OTP vezérigazgatója, hogy megkössék a megállapodást a magyar pénzintézet román részlegének eladásáról. 

otp_IMG_9440_LUS 20221129 Budapest OTP bankfiókFotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG 20221129 Budapest 
OTP bankfiók
Fotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG
Romániából hamarosan eltűnnek az ismert zöld logók.
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója és Omer Tetik, a Banca Transilvania vezérigazgatója személyesen véglegesíti a hónapok óta húzódó ügyletet. Az Erste elemzői az értékesítéssel kapcsolatban kiemelték:

az OTP Románia egy viszonylag kis egység, amely nem tudta elérni a méretgazdaságosságot. A csoportszintű eredményhez hozzávetőleg 2, a mérleghez pedig nagyjából 5 százalékos részesedéssel járult hozzá. Sajtóértesülések szerint a tranzakció 0,8 P/BV (a saját tőke 80 százalékán) körüli értékelés mellett történhet. Mivel a saját tőke értéke mintegy 200 milliárd forint, 

a leánybank eladása 40 milliárd forint körüli egyszeri negatív hatással járhat a leírás miatt. 

Tavaly nyáron még négy bank jelezte érdeklődését a magyar OTP csoport helyi leányvállalata iránt. Az olasz UniCredit bankcsoportról, két osztrák bankról (Raiffeisen Bank International és Erste Group ), valamint a végül befutó Banca Transilvaniáról volt szó. A vevő a bank sajáttőke-értékének 80 százalékán túl még az anyabank által a romániai leánynak nyújtott hiteleket is visszafizeti.  

További OTP- és Mol-részvényeket vett a Unity

OTP- és Mol-részvényeket vett szerdán a Unity Vagyonkezelő Alapítvány. Csányi Sándor érdekeltsége a tegnapi kereskedésben 25 ezer darab OTP-részvényt és 50 ezer Mol-részvényt vásárolt, az átlagár 16 491 forinton, illetve 2823 forinton alakult.