Felülmúlta az elemzői várakozásokat a General Electric (GE) tavalyi utolsó háromhavi eredménye, a most zajló negyedévre viszont csalódást keltő tervekkel állt elő, ami 4 százalékos mínuszba lökte a részvényárfolyamot a keddi piacnyitás előtt.

This picture taken on November 13, 2023 shows a view of one of the General Electric-built engines of a Boeing 777-9 jetliner aircraft on the tarmac during the 2023 Dubai Airshow at Dubai World Central - Al-Maktoum International Airport in Dubai. (Photo by Giuseppe CACACE / AFP)
A légiipari szegmens jól húz a GE-nél. Fotó: AFP

Az amerikai ipari vállalat repülőgép-hajtóműveket gyártó üzletágának kapóra jött a pótalkatrészek és szolgáltatások iránti kereslet erőteljes bővülése, miközben a költségcsökkentés segített mérsékelni a megújulóenergia-szegmens veszteségeit.

A bostoni székhelyű vállalat tisztított nyeresége 1,37-ról 1,77 milliárd dollárra nőtt éves alapon a december végén zárult három hónapban. Az egy részvényre jutó korrigált eredmény (EPS) 1,03 dollárra emelkedett az egy évvel korábbi 66 centes eredményről. Az elemzők ennél lényegesen szűkebb, 91 centes EPS-t jeleztek előre.

Az árbevétel soron 15 százalékos volt a bővülés, a GE forgalma 19,42 milliárd dollár volt az időszakban.

A jelenleg is zajló, március végéig tartó negyedévben már visszafogottabb, részvényenként 66 centes adózott eredményre számít a társaság. A prognózis csalódást okoz, az LSEG elemzői konszenzusa ugyanis 72 cent EPS-t vár az időszakra.

A légiipari üzletágban sikerült meglovagolni a szolgáltatások iránti kereslet bővülését, mivel az utazási kedv fellendülése és az új repülőgépek hiánya arra készteti a légitársaságokat, hogy hosszabb ideig tartsák a levegőben meglévő gépeiket.

A közelmúltbeli Alaska Airlines-incidens a kereskedelmi repülőgépek utópiacát ismét az ágazat nyereségszempontból legbiztonságosabb részévé teszi, mivel a kereslet erős, és az árképzési erő is stabil maradt

– írta Seth Seifman, a JPMorgan elemzője egy múlt heti jegyzetében.

A légiipari üzletágtól 6-6,5 milliárdos működési eredményt és ötmilliárd dollár feletti készpénztermelést vár 2024-ben a társaság vezetése.

A mérsékelt kereslettel és a magas költségekkel egyaránt küszködő megújuló-üzletágban is kedvező trendről számolt be a GE, a szegmens vesztesége 347 millió dollárra csökkent az egy évvel korábbi 454 millió dollárról, amihez nagyban hozzájárult a korábbi költségcsökkentés.

Az egészségügyi tevékenységét már korábban kiszervező GE kedden megerősítette, hogy áprilisig leválasztja energetikai üzletágát is, beleértve a megújulóenergia-szegmenst.

A General Electric árfolyama 2023. októbertől
 

Az energetikai portfóliót összefogó, gáz- és szélturbinaalkatrész-gyártásra specializálódott GE Vernova idén 35-40 milliárd dolláros bevétel elérésére lehet képes, amihez 700 millió és 1,1 milliárd dollár közötti szabad készpénz társulhat a vezetőség előrejelzése szerint.