Sokkal jobb negyedévet zárt szeptember végével a General Electric (GE), mint amire a legoptimistább elemzők számítottak. Éves alapon bőven az felett sikerült növelni az árbevételt: 18 százalékkal 16,3 milliárd dollárra, a konszenzus 15,7 milliárd dollár volt. A profit 9,3 százalékkal, részvényenként 82 centre emelkedett, és ez az, ami a vaskos meglepetés, a céget követő elemzők 56 centes EPS-t borítékoltak mindössze. 

general electric hajtómű
Fotó: Shutterstock

Mindezek alapján már nem is csoda, hogy a menedzsment felfelé módosította az éves eredményvárakozást (részvényenként, az egyszeri tételektől megtisztítva 2,55-2,65 dollár közé belőve), a teljes évi árbevétel pedig minimum 10 százalékkal nőhet. Ami pedig még ennél is fontosabb, a szabad cashflow 4,7-5,1 milliárd közé várható most már, a vezetőség saját, korábbi, 4,1-4,6 milliárd dolláros becslése helyett.

A fő üzletág – GE Aerospace, hajtóműgyártás – várhatóan eléri a 6 milliárd dolláros üzemi eredményt. A Magyarországon is érdekeltséggel rendelkező, gáz- és szélturbina alkatrészgyártásra specializálódott GE Vernova viszont várhatóan 100-300 millió dolláros veszteséggel zárja az évet; az energetikai céget 2024 közepéig leválasztanak a vállalatcsoportról. 

A General Electric árfolyama 3 hó
 

Larry Culp vezérigazgató érthetően elégedett, az Aerospace üzletág hasítja a szelet, robusztus a kereslet a repülőgép-hajtóművekre, főleg a kereskedelmi szegmensben. A Vernovánál pedig annak lehet örülni, hogy több részszegmens jó teljesítményt nyújt, például a vagy a szárazföldi szélerőmű, így a jövő évi kiválás továbbra is kecsegtető üzletnek tűnik. 

A jelentés publikálása 5,7 százalékos pluszba rántotta az árfolyamot a nyitás előtti kereskedésben.