Rossz hírt kaptak az Exxon részvényesei, az amerikai olajvállalat ugyanis csütörtök este profitfigyelmeztetést adott ki, jelezve, hogy negyedik negyedéves eredménye jelentősen visszaeshet a tavalyinál lényegesen alacsonyabb energiaárak, valamint egy 2,5 milliárd dollár értékű kaliforniai eszközleírás következtében.

Baton,Rouge,,Louisiana,,Usa,-,February,13,,2022:,Exxonmobil,Baton
Baton Rouge, Louisiana, USA - February 13, 2022: ExxonMobil Baton Rouge Refinery facility in Baton Rouge, Louisiana, USA. ExxonMobil, is an American multinational oil and gas corporation.
Harminc százalékkal apadó eredményről számolhat be az Exxon. Fotó: Shutterstock

A legnagyobb amerikai olajtermelő működési eredménye 8,9 milliárd dollárra eshet vissza az október és december közötti időszakban, ami 30 százalékos zuhanást jelentene az egy évvel korábbi 12,7 milliárdos nyereséghez képest,

a harmadik negyedévi teljesítménytől pedig 3 százalékkal maradhat el. Az alacsonyabb olajárak és a zsugorodó üzemanyagárrések 2,2 milliárd dollárral csökkentik a működési eredményt negyedéves alapon, a magasabb földgázárak ellenben 600 millió dollárral növelik. A negyedik negyedévben a Brent olajfajta átlagára 82,85 dollár volt hordónként, 7 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbinál, és 4 százalékkal olcsóbb a harmadik negyedévinél.

Az Exxon az időszakra egy 2,4-2,6 milliárd dolláros értékvesztést is elkönyvelt a dél-kaliforniai partvidéken fekvő olaj- és gázipari eszközeire. A 2020-ban létrehozott startup, a Sable Offshore bő egy éve állapodott meg az olajipari óriással, hogy 643 millió dollárért átveszi az eszközöket. Az Exxon emellett a vegyipari üzletágánál is értékvesztést könyvelt el a tavalyi utolsó negyedévre, ennek mértéke mintegy 250 millió dollár.

 

A leírással egy újabb nagy olajtermelő vonul ki Kaliforniából a viszonylag érett, jobbára letermelt olajmezők, valamint az állam folyton szigorodó környezetvédelmi és szabályozási politikája következtében. A Chevron decemberben kritizálta az állam energiapolitikáját, szerinte ugyanis az „megnehezíti a befektetéseket”, s emiatt a társaság 2022 óta több száz millió dollárral csökkentette az erre fordított kiadásokat. 

A hónap elején az Egyesült Államok második legnagyobb olajtermelője is arról számolt be, hogy akár négymilliárd dollár értékű leírásra készül, elsősorban Kaliforniában lévő eszközeire.

A leírások ellenére az RBC elemzői arra számítanak, hogy a befektetők semlegesen fogják értékelni a profitfigyelmeztetést. A bankház szerint az Exxon körülbelül kilencmilliárd dolláros – részvényenként 2,2 dollár – nettó nyereséggel zárhatta a negyedévet.

Az Exxon február 2-án teszi közzé tavalyi negyedik negyedéves gyorsjelentését.