BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Baton,Rouge,,Louisiana,,Usa,-,February,13,,2022:,Exxonmobil,Baton
Baton Rouge, Louisiana, USA - February 13, 2022: ExxonMobil Baton Rouge Refinery facility in Baton Rouge, Louisiana, USA. ExxonMobil, is an American multinational oil and gas corporation.

Figyelmeztet az olajóriás: baj lesz a profittal

Profitfigyelmeztetést adott ki az Exxon, amely az alacsonyabb olajár és kaliforniai eszközeinek értékleírása miatt 30 százalékkal apadó negyedéves nyereségről számolhat be.

Rossz hírt kaptak az Exxon részvényesei, az amerikai olajvállalat ugyanis csütörtök este profitfigyelmeztetést adott ki, jelezve, hogy negyedik negyedéves eredménye jelentősen visszaeshet a tavalyinál lényegesen alacsonyabb energiaárak, valamint egy 2,5 milliárd dollár értékű kaliforniai eszközleírás következtében.

Baton,Rouge,,Louisiana,,Usa,-,February,13,,2022:,Exxonmobil,Baton
Baton Rouge, Louisiana, USA - February 13, 2022: ExxonMobil Baton Rouge Refinery facility in Baton Rouge, Louisiana, USA. ExxonMobil, is an American multinational oil and gas corporation.
Harminc százalékkal apadó eredményről számolhat be az Exxon. Fotó: Shutterstock

A legnagyobb amerikai olajtermelő működési eredménye 8,9 milliárd dollárra eshet vissza az október és december közötti időszakban, ami 30 százalékos zuhanást jelentene az egy évvel korábbi 12,7 milliárdos nyereséghez képest,

a harmadik negyedévi teljesítménytől pedig 3 százalékkal maradhat el. Az alacsonyabb olajárak és a zsugorodó üzemanyagárrések 2,2 milliárd dollárral csökkentik a működési eredményt negyedéves alapon, a magasabb földgázárak ellenben 600 millió dollárral növelik. A negyedik negyedévben a Brent olajfajta átlagára 82,85 dollár volt hordónként, 7 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbinál, és 4 százalékkal olcsóbb a harmadik negyedévinél.

Az Exxon az időszakra egy 2,4-2,6 milliárd dolláros értékvesztést is elkönyvelt a dél-kaliforniai partvidéken fekvő olaj- és gázipari eszközeire. A 2020-ban létrehozott startup, a Sable Offshore bő egy éve állapodott meg az olajipari óriással, hogy 643 millió dollárért átveszi az eszközöket. Az Exxon emellett a vegyipari üzletágánál is értékvesztést könyvelt el a tavalyi utolsó negyedévre, ennek mértéke mintegy 250 millió dollár.

 

A leírással egy újabb nagy olajtermelő vonul ki Kaliforniából a viszonylag érett, jobbára letermelt olajmezők, valamint az állam folyton szigorodó környezetvédelmi és szabályozási politikája következtében. A Chevron decemberben kritizálta az állam energiapolitikáját, szerinte ugyanis az „megnehezíti a befektetéseket”, s emiatt a társaság 2022 óta több száz millió dollárral csökkentette az erre fordított kiadásokat. 

A hónap elején az Egyesült Államok második legnagyobb olajtermelője is arról számolt be, hogy akár négymilliárd dollár értékű leírásra készül, elsősorban Kaliforniában lévő eszközeire.

A leírások ellenére az RBC elemzői arra számítanak, hogy a befektetők semlegesen fogják értékelni a profitfigyelmeztetést. A bankház szerint az Exxon körülbelül kilencmilliárd dolláros – részvényenként 2,2 dollár – nettó nyereséggel zárhatta a negyedévet.

Az Exxon február 2-án teszi közzé tavalyi negyedik negyedéves gyorsjelentését.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.