Döntött a Magyar Nemzeti Bank a kamatkondíciókról, az izgalmak fokozódnak a forint piacán. Mivel nem 100, hanem 75 bázisponttal csökkent az alapkamat, a forint durván erősödni kezdett, a 14 óra utáni percekben 387,1-ig süllyedt a keresztárfolyam.

Budapest,,Hungary,-,Jun,11,,2022:,The,Hungarian,Forint,Coins
Fotó: Shutterstock

Az előjelek nem voltak igazán kedvezők, a kedd reggeli órákban az euró-forint keresztárfolyam több hónapos rekordon, 390 felett is járt.

A délelőtti órákban konszolidálódott a helyzet, s a Magyar Nemzeti Bank döntése előtt volt egy nagyobb belehúzás, percekkel 14 óra előtt 388,7 forinton kereskedtek az euróval.

Elemzők már figyelmeztettek, hogy az MNB kezében van a kulcs ahhoz, hogy merre tart a következő napokban az euró-forint jegyzése. A szakértőket hetek óta foglalkoztató kérdés az volt, hogy az elmúlt napokban felerősödő forintgyengülés esetleg kivárásra készteti-e a jegybankot azzal kapcsolatban, hogy az eddigi 75 bázispont helyett nagyobb mértékű (100 bázispontos) kamatcsökkentésre kapcsoljon. A jelek szerint hatottak az elmúlt napok fejleményei.