Kijutott a jóból tavaly a fedezeti alapoknak is, a szektor húsz legjobban teljesítő vállalata összesen 67 milliárd dollár hozamot szállított a befektetőknek, háromszor annyit, mint 2022-ben – derül ki a TCI Fund Management összesítéséből.

2023 CSHL Double Helix Medals DinnerNEW YORK, NY - NOVEMBER 15: Bill Ackman attends 2023 CSHL Double Helix Medals Dinner at American Museum of Natural History on November 15, 2023 in New York. (Photo by Patrick McMullan via Getty Images)
A Bill Ackman vezette Pershing Square 2023-ban 27 százalékos hozamot ért el, ezzel visszatért a fedezeti alapok élmezőnyébe. Fotó: Getty Images

A húsz legjobb fedezeti alap átlagosan 10,5 százalékos növekedést tudhat maga mögött, míg a teljes ágazat 6,4 százalékos eredménnyel zárta 2023-at, ez utóbbi 218 milliárd dollár megtermelt hozamot jelent.

A milliárdos Ray Dalio alapította Bridgewater Associates és a Caxton volt csupán az a két cég a húsz között, amelynek alapjai veszteséget könyveltek el.

A rangsor nem tartalmazza a Bridgewater összes alapját, például a szélesebb piac mozgásokat lekövető All Weathert, amely tavaly 10,6 százalékkal nőtt az alap ügyeit ismerő forrás elmondása szerint – emeli ki beszámolójában a Reuters.

A 2023-as rangsort a Christopher Hohn nevével fémjelzett TCI vezeti – a díjak levonása után felmutatott – 12,9 százalékos profittal. A tavalyi éllovas a húsz évvel ezelőtti létrehozása óta már 41,3 milliárd dollárt hozott az ügyfelek konyhájára.

Az indulás óta elért összesített hozamokban azonban továbbra is a többes stratégiát (multi-strategy) követő alapok járnak az élen. A tavaly 8,1 milliárdot szállító Citadel ezen a hosszabb időtávon toronymagasan vezet 74 milliárd dolláros nyereséggel a Millennium Management és a D. E. Shaw előtt, amelyek egyaránt valamivel több mint 56 milliárd dollár hasznot termeltek befektetőiknek a bevezetésük óta.

Bár a fenti trió annak csupán az iparág kezelt vagyonának 4,6 százalékát kezeli, a teljes iparág hozamának 38,3 százalékát hozta az elmúlt három évben – mondta el Rick Sopher, az LHC elnöke. A multi-strategy alapok jellemzően nagy tőkeáttételt használnak az elérhető hozamok növelésére.

A Ken Griffin által vezetett Citadel vezető alapja 15,3 százalékos hozamot ért el egy év alatt, mintegy hétmilliárd dollárral gyarapítva a befektetőket.

Bill Ackman aktivista befektető vállalkozása, a Pershing Square 2015 után először verekedte vissza magát a húsz legsikeresebb fedezeti alap közé, miután az amerikai részvénypiac teljesítményét is felülmúló, 26,7 százalékos hozamot ért el, és így a 2022-es veszteséget feledtetve 3,5 milliárd dollárt hozott az ügyfelek konyhájára. Ackman befektetési cége 2004 óta 18,8 milliárd dollár árfolyamnyereséget ért el.

A legjobban teljesítő fedezeti alapok 2023-ban
 

Az iparág tavalyi erős teljesítménye egy jóval szerényebb 2022-est követ, amikor a húsz legjobb eredményt elérő vállalat közül nyolc is pénzt veszített az orosz–ukrán háború , valamint az megfékezését célzó jegybanki kamatemelések kiváltotta piaci turbulenciák miatt.