Péntek reggelre megérkeztek a magyar állam csütörtöki eurokötvény kibocsátásának részletei. Ahogy tegnap a VG megírta, Magyarország öt és fél év év futamidőre 1,5 milliárd euró forrást vont be, zöldkötvény kibocsátással. 

Az Államadósság Kezelő Központ Zrt. székháza és ügyfélszolgálata Budapesten.Fotó: Móricz-Sabján Simon
Fotó: Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság

Az IFR News információja alapján a Portfolio.hu azt írta, hogy a kötvények az euró midswap kamatláb felett 160 bázispontos felárral keltek el, vagyis a befektetők évi 4,275 százalék hozamért cserébe jegyezték le a hitelpapírokat.

Bloomberg: jól időzítve jött ki Magyarország a zöld eurókötvénnyel

Hazánk az idei második nemzetközi kötvénykibocsátással megelőzte a geopolitikai feszültségek további fokozódásának és a világszerte beinduló választási kampányoknak a tőkepiacokra gyakorolt esetleges negatív hatásait. Emellett a Bloomberg szerint sikerült meglovagolni az uniós források részleges felszabadításával járó kedvező megítélést is.

A papírokat jelentősen túljegyezték, az ajánlati könyvben 5,5 milliárd eurónyi ajánlat is szerepelt csütörtökön napközben, a nemzetközi befektetők ebből valamennyit visszavontak és 5,1 milliárd euró vételi ajánlat maradt. Ebből az Államadósság Kezelő Központ másfél milliárd eurónyit (574,5 milliárd forint) fogadott el. A kibocsátás olyan szempontból is sikeres, hogy a várt 190 bázispontos felár helyett 160 bázispont alapján alakult ki a végleges hozam. A kötvények 2029. július végén járnak le. 

Eurós zöldkötvényeket bocsát ki Magyarország

A magyar állam a január eleji nagy volumenű dollárkötvény-kibocsátás után újra forrást von be a nemzetközi kötvénypiacról.