Magyarországról szóló befektetői prezentáció jelent meg az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) oldalán csütörtökön, a nap folyamán kiderült, miért. A magyar állam a január eleji nagy volumenű dollárkötvény-kibocsátás után újra forrást von be a nemzetközi kötvénypiacról. A magyar állam öt és fél éves futamidőre bocsát ki zöld-eurókötvényeket, a jelek szerint a vártnál jobb árazás mellett. 

Budapest, 2022. október 22.Az Államadósság Kezelő Központ Zrt. (ÁKK) bejárata a Tabán irodaházban, a főváros I. kerületében, a Krisztina térnél.MTVA/Bizományosi: Róka László ***************************Kedves Felhasználó!Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzője/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Fotó: Róka László / MTI

Reggel még úgy állt az ajánlati könyv, hogy a zöldpapírok a midswap felett 190 bázispontos hozamfelárral kelhetnek el, de ez napközben lecsökkent 160 bázispontra – írta a Global Capital –, mivel többszörös volt a lefedettség, összesen 5,5 milliárd euró vételi ajánlat érkezett. Ezt látva 1,5 milliárd euróra emelte az ÁKK a kibocsátási limitet.

Az Investing.com szerint az ötéves eurós swapráta 2,66 százalék csütörtökön, így a magyar zöldkötvény-kibocsátás 4,26 százalékos hozam mellett zárulhat. 

A végső hozamszint és az aukció további részletei este vagy péntek reggel derülhetnek ki.  

Többszörös volt a kereslet a magyar dollárkötvényekre

Végül 2,5 milliárdra emelte a bevont forrás méretét az adósságkezelő, a forint erősödött a hírre.

A GlobalCapitalnak nyilatkozott Kurali Zoltán, az ÁKK vezérigazgatója. Kiemelve, hogy Magyarország sietsége nem véletlen, az előttünk álló hónapokra nézve ugyanis nagy a bizonytalanság a kamat- és hozamkörnyezet alakulása szempontjából. Ha Európa recesszióba kerül, emelkedhetnek a hozamprémiumok, így volt értelme az év elejére időzíteni a devizás forrásbevonást.