Hamarosan eljöhet a Reddit tőzsdére lépésének időpontja, amit a közösségi oldal már évek óta tervez. Piaci hírek szerint a vállalat már akár március végére befejezheti a tőzsdére lépés (IPO) folyamatát.

A Reddit IPO-ja az első lehet a nagyobb közösségi oldalok közül a Pinterest 2019-es debütálása óta. A lépés azt is felméri, hogy az oldal felhasználói mennyire lesznek hajlandók a cég mögé állni. A Reddit tábora fontos szerepet játszott a mémrészvények – mint a Gamestop vagy az AMC – szárnyalásában 2021-ben, ám az oldalnak nem lesz egyszerű dolga a hirdetési bevételekért folytatott öldöklő küzdelemben. Ráadásul a cég 2005-ös alapítása óta még nem tudott nyereséget realizálni az alapító Steve Huffman egy tavaly júniusi bejegyzése szerint. 

Buenos,Aires,,Argentina,-,June,26,,2023:,3d,Rendering,Of
Fotó: Marcelo Mollaretti / Shutterstock

A cég a programozói felületét (API) is piacra dobta tavaly, amely korábban ingyenes volt. Ez a felhasználók haragját is kiváltotta, de végül elcsitultak a kedélyek. Az API fizetőssé tételével a nagy nyelvi modelleket képző mesterségesintelligencia-cégekől próbált a Reddit bevételhez jutni.

A tőzsdére lépést segítheti, hogy már 2021 decemberében benyújtotta az IPO-hoz szükséges dokumentumokat, így a nyilvános dokumntumok is elérhetők lesznek februártól, amit március elején követhet a roadshow, és március végén már kereskedni is lehet a cég papírjaival – írja a Reuters

A Redditet egy 2021-es tőkeemelés tízmilliárd dollárra értékelte, és az IPO alatt a cég részvényeinek 10 százalékát szeretnék piacra dobni.

A régóta halogatott tőzsdei bemutatkozás tesztelheti az új bevezetések, és különösen az új  technológiai bevezetések iránti étvágyat is, miután azok szinte eltűntek a piacokról 2021 óta. A technológiai részvények azonban a tavalyi évet tetemes emelkedéssel zárták, legyen szó az értékét triplázó Facebook-tulajdonos Metáról vagy a mindössze 60 százalékot emelkedő Snapről.