Az indiai legfelsőbb bíróság közölte, hogy az Adani Groupnak nem kell további vizsgálatokkal szembenéznie a piacfelügyeleti hatóság (SEBI) jelenlegi nyomozásán túl, ami jelentős megkönnyebbülés a konglomerátumnak. Gautam Adani és vállalatai vesszőfutása januárban kezdődött, amikor a Hindenburg shortos befektetői csoport csalással és tőzsdemanipulációval vádolta meg Ázsia leggazdagabb emberét.

Tavaly sokat vesztett az üzletember, de még mindig a világ egyik leggazdagabb emberének számít.
Fotó: AFP

A Gautam Adani vezette csoport az energiaiparban és az infrastruktúrában érdekelt, például ők üzemeltetik az indiai repülőterek többségét és az ország legnagyobb magánkikötőjének számító Mundrát is. Az Adani Group 2022-ben India második lehatalmasabb cementgyártójává vált, miután 10,5 milliárd dollárért felvásárolta a svájci Holcim helyi eszközeit és a holding a szénkereskedelemben is érdekelt.

A terjeszkedés 2023. januárban akadt meg, amikor a Hindenburg shortos csoport bejelentette: alapos kutatómunkájuk eredményeként arra jutottak, hogy Gautam Adani indiai üzletember vállalatcsoportja hazugságok és csalások hálójára építette fel birodalmát, amely túlértékelt és az illegalitás határán forog. A Hindenburg elemzői például azt állították, hogy Adani céghálója 

17 milliárd dollárt tüntetett el a különböző adóparadicsomokban alapított 38 fantomcégen keresztül, amelyek szálai saját családjához futnak vissza. 

Az Adani csoport tagadta ezeket a vádakat, de a Hindenburg jelentése így is 150 milliárd dollárt vágott le a tőzsdei értékéből. Az elmúlt hónapokban ugyan visszatért a befektetők bizalma, de a Hindenburg-ügy és a hatósági ellenőrzés súlyosan érintette a csoport üzleti ügyleteit és hírnevét. A Reuters szerint az ítélet azt jelzi, hogy a jelenlegi SEBI-vizsgálaton túlmenően az Adani csoportra nem hárul nagyobb szabályozási vagy jogi kockázat.

Az ügy következtében Gautam Adani is szegényebb lett: az üzletember 2023 januárjában még 120 milliárdos vagyonnal rendelkezett a Bloomberg Billionaires Index szerint, ami februárban 38 milliárd dollárra zsugorodott. Az üzletember az elmúlt hónapokban ismét gyarapodni kezdett, így jelenleg 85,9 milliárdos tulajdonnal a világ 15. leggazdagabb emberének számít.

Több cégre is lecsapott a Hindenburg

Az amerikai shortos csoport tavaly több vállalatot is célba vett. Tavasszal Carl Icahn aktivista befektetőt találták meg állításaikkal, aki ennek nyomán vagyona nagy részét, 18,1 milliárd dollárt bukott, ebből több mint 10 milliárd dollárt egyetlen nap alatt vesztett el. Az Icahn Enterprises viselt dolgai iránt a hatóságok is érdeklődni kezdtek, a 87 éves üzletember pedig kikerült a világ 500 leggazdagabb emberét összegző listából.

Novemberben a repülő taxik gyártására specializálódott kínai startup, az EHang lett a Hindenburg legújabb célpontja. Az amerikai shortos csoport szerint a startup több mint 1300 darabos előrendelésének 92 százaléka visszamondott vagy döglött üzleteken, sikertelen partnerségeken alapul, amelyeknek nincs érzékelhető, mérhető hozadékuk. Az EHang árfolyama kezdetben csökkent, de végül stabilizálódott.

Ugyanakkor a Hindenburg sem legyőzhetetlen, az orosz–kazah milliárdos, Timur Turlov Nasdaqon jegyzett brókercége, a Freedom Holding kimenekült szorításból, sőt: a cég tízezer ügyfele bekerítette a shortosokat. 

Hatalmasat kaszáltak a shortosok szeptemberben az MI-rali kifulladásán

A mesterséges intelligencia tüzelte hatalmas idei tőzsdei rali megtorpant szeptemberben, ennek hatására a legnagyobb technológiai vállalatok mélyrepülésére fogadó befektetők idei legjobb hónapjukat érték el, több mint 50 milliárd dolláros nem realizált profitot generálva az ősz első hónapjában.